APIB model: Interventies & implementatie | HollandFit

De I van APIB: Interventies & implementatie

APIB MODEL HOLLANDFIT

Fase i : Interventies en implementatie

Het is zo ver. Het DI- en vitaliteitsprogramma gaat van start. Interne communicatie moet er voor zorgen dat de aandacht van medewerkers geprikkeld wordt en dat zij geïnteresseerd raken. De healthchecks, PMO en andere scans hebben in het beste geval al een snaar geraakt. Een ‘grootse’ introductie moet de rest doen. Daar kan een event aan geweid worden, bijvoorbeeld een vitaliteit dag als actieve start naar meer en constante vitaliteit. Het is in ieder geval belangrijk dat het programma aan de medewerkers gepresenteerd wordt en de mogelijkheden dat het biedt.

Ook voor de adviseurs van HollandFit is de start van het programma iets om naar uit te kijken. Zij willen hun eigen energie, ervaringen en kennis gebruiken om anderen op weg te helpen. Of het nou persoonlijke coaching betreft, het geven van een Webinar of het leiden van een vitaliteit training of workshop.

Een programma op maat

Bij het samenstellen van het programma kan de opdrachtgever kiezen uit verschillende modules en diensten. Elke organisatie is immers uniek. Als geheel maar ook als er gekeken wordt naar de teams of afdelingen binnen de organisatie. Of zelfs naar de individuele medewerker. Daarom wordt er een programma op maat gemaakt. Deze kan bestaan uit één of verschillende onderdelen. Het programma is dynamisch en kan dus al lerende worden aangepast. Zijn medewerkers of teams toe aan meer uitdaging dan kan er een nieuwe activiteit worden toegevoegd. Is er een bepaalde interventie minder succesvol? Dan kan deze worden beëindigd of worden vervangen.

Het programma kan worden samengesteld uit de volgende modules van HollandFit:

   Een online vitaliteitsomgeving. HollandFit gelooft in de kracht van kleine persoonlijke veranderingen in gewoontes waar je elke dag opnieuw mee kunt beginnen en een leven langer plezier van hebt. De omgeving helpt een medewerker van jouw organisatie de eerste stappen naar bewustwording en actie te zetten. Op ieder moment van de dag kan de medewerker met de verschillende vitaliteitsonderwerpen aan de slag. De omgeving biedt tools om de gezondheid en vitaliteit op en buiten de werkvloer te stimuleren.

   Training vitale leiders. Leidinggevenden zijn cruciaal in het beïnvloeden van gewenst gezond gedrag binnen een organisatie . Het is belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Deze training geeft handvatten om medewerkers te motiveren en enthousiasmeren om aan de slag te gaan met hun gezondheid en vitaliteit.

   Individuele leefstijl coaching: Sommige medewerkers hebben een zetje in de rug nodig als zij willen werken aan hun leefstijl. Een persoonlijke coach kan daarbij helpen met 1-op-1 begeleiding. De coach gaat in gesprek met de medewerker om samen huidige gewoontes in kaart te brengen. Na een analyse wordt een persoonlijk actieplan opgesteld. Het versterken van de eigen regie staat centraal en de coach ondersteunt daarbij.

   Workshops en trainingen.  Deze interventies zijn een nuttige aanvulling voor een bestaand vitaliteitsprogramma. Specifieke thema's, bijvoorbeeld naar aanleiding van de PMO resultaten. Collega’s gaan samen aan de slag met ontwikkeling. In onze workshops en trainingen vinden we het belangrijk om deze groepsdynamiek ook te benutten. De bijeenkomsten bevatten in alle gevallen een combinatie van kennis, interactie en doen. Denk workshop over gezonde voeding, energiemanagement, slapen & bioritme en de werk-privé balans. HollandFit biedt interventieprogramma's aan ter bevordering van zowel de fysieke als mentale vitaliteit. De trajecten zijn ontworpen om duurzame resultaten te behalen.

Niet alleen bij de start van het traject maar ook gedurende het programma kunnen er optioneel cultuurscans, vitaliteitscans, healthchecks en aanvullende metingen worden uitgevoerd. Deze vervolgmetingen worden dan afgezet tegen de 0-meting. Zo wordt in kaart gebracht wat het resultaat is van de interventies.


Van belang dat medewerkers eigenaarschap voelen

Essentieel voor het succes van het vitaliteitsprogramma is dat medewerkers de wil hebben en de verantwoordelijkheid voelen om aan de slag te gaan. Dat zij eigenaar zijn van hun eigen welzijn en vitaliteit. Dat betekent dat zij zonder druk en push van hun werkgever of leidinggevende deelnemen. Indien nodig helpt HollandFit medewerkers om met eigenaarschap om te gaan.


Reactie plaatsen