Breng medewerkers in beweging – stimuleer bewegen op kantoor
Breng medewerkers in beweging – stimuleer bewegen op kantoor
16 augustus 2023 

Breng medewerkers in beweging – stimuleer bewegen op kantoor

In de moderne werkcultuur, waar lange uren achter een bureau doorbrengen de norm lijkt te zijn, wordt het belang van beweging vaak over het hoofd gezien. Het is echter van cruciaal belang om fysiek actief te blijven, ook tijdens kantooruren.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van sedentair gedrag (langdurig zitten). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lang zitten o.a. het risico op vroegtijdig overlijden en ziekte vergroot. Het maakt niet uit of iemand daarnaast veel intensief sport of beweegt.

Nederlanders zitten gemiddeld maar liefst ruim 9 uur per dag (TNO). Zitten op kantoor is verantwoordelijk voor een groot deel van deze uren. Hoe kan je ervoor zorgen dat je ook tijdens kantoordagen aan beweging komt en hoe kun je hier als werkgever een rol in spelen?

Voordelen van bewegen op kantoor:

  1. Verhoogde Energie: Regelmatig bewegen stimuleert de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar je hersenen en spieren, wat leidt tot een algehele toename van energie en alertheid.
  2. Verbeterde Concentratie: Korte bewegingspauzes kunnen je concentratievermogen verbeteren. Door even weg te stappen van je bureau en te bewegen, kun je je geest verfrissen en beter focussen wanneer je terugkeert naar je taken.
  3. Verlichting van Stress: Bewegen op kantoor kan helpen stress te verminderen. Fysieke activiteit stimuleert de productie van endorfines, neurotransmitters die een positieve invloed hebben op je stemming.
  4. Betere Houding: Zitten gedurende lange perioden kan leiden tot slechte houding en rugklachten. Door regelmatig te bewegen, kun je je spieren versterken en je houding verbeteren.
  5. Bevordering van Creativiteit: Een korte wandeling of een paar simpele oefeningen kunnen je creatieve denkvermogen stimuleren. Een verandering van omgeving en lichaamsbeweging kunnen je helpen om frisse ideeën te genereren.

 Een HollandFit adviseur doet een ZitFit oefening voor aan een groep.

Oefeningen voor op kantoor:

Plan regelmatig bewegingspauzes gedurende je werkdag en maak er een gewoonte van om actief te blijven. Zelfs korte sessies van beweging kunnen aanzienlijke voordelen opleveren voor zowel je lichamelijke gezondheid als je productiviteit op kantoor. Dus sta op, strek je uit en geef jezelf de kans om optimaal te presteren terwijl je je welzijn behoudt.

  1. Stoeloefeningen: Doe been- en buigoefeningen terwijl je op je stoel zit. Til bijvoorbeeld je knieën omhoog, strek je benen en beweeg je voeten op en neer om je enkels los te maken.
  2. Bureau Squats: Sta voor je bureau, houd je handen op de rand vast en squat alsof je in een stoel gaat zitten. Herhaal dit 10-15 keer om je beenspieren te activeren.
  3. Wandelingen en Traplopen: Loop in je pauzes een paar minuten rond in het kantoor of maak een korte wandeling buiten. Als er trappen zijn, overweeg dan om de lift te vermijden en de trap te nemen.
  4. Stretching: Doe regelmatig stretchoefeningen om je spieren soepel te houden. Strek je armen, nek, rug en benen voorzichtig gedurende 5-10 seconden per spiergroep.
  5. Bureaufiets: Gebruik een bureaufiets of een pedaaltrainer onder je bureau. Dit kan je helpen om je benen in beweging te houden terwijl je aan je taken werkt.
  6. Muur Push-ups: Plaats je handen op de muur op schouderhoogte en doe een paar muur push-ups om je borst- en armspieren te versterken.

Een HollandFit adviseur doet een ZitFit oefening voor aan een groep.

Hoe krijg je medewerkers in beweging?

Er zijn veel interventies beschikbaar om vitaliteit en beweging onder medewerkers te stimuleren, maar hoe zorg je ervoor dat deze goed aanslaan? Voor het slagen van interventies zijn de volgende voorwaarden in ieder geval van belang: duidelijke informatieverstrekking en instructies, het sturen van reminders en een bedrijfscultuur waarin werken aan gezondheid wordt geaccepteerd en gestimuleerd.

Inrichting werkplek 

Regelmatige afwisseling tussen zitten, staan en lopen kan gestimuleerd worden door aanpassingen aan de werkplek en werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zit-sta bureaus of dynamische werkstations zoals kantoorfietsen. Wanneer deze aanpassingen op een doeltreffende manier worden geïntegreerd, kunnen ze op korte termijn leiden tot een afname in zittijd.


                                   Organisatie

Bij organisatorische maatregelen kun je denken aan een actieve rol van leidinggevenden. Het gesprek aangaan over beweging en het goede voorbeeld uitdragen door bijvoorbeeld het organiseren van een lopend overleg. Het effect van deze maatregelen is echter nog niet grondig onderzocht.


Motiverende bedrijfscultuur HollandFit

Er zijn veel mogelijkheden voor medewerkers om zelf het zitten tijdens werkuren en pauzes te doorbreken. Denk aan staand of lopend telefoneren, naar een collega lopen in plaats van een e-mail te sturen, en wandelende vergaderingen houden. Ook pauzes en het woon-werkverkeer kunnen worden benut om meer te bewegen. Het is bevorderlijk wanneer collega's elkaar motiveren. Ook zijn er apps en slimme horloges die stimulerend kunnen werken door bewegingsstatistieken bij te houden, herinneringen te sturen en zelfs oefeningen aan te bieden.


Iedere organisatie is uniek en heeft een passende aanpak nodig. Zou je hier advies over willen ontvangen? We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek!

Over de schrijver
Ik werk binnen HollandFit als vitaliteitsadviseur. Dat houdt in dat ik langs ga bij bedrijven door heel NL om gezondheidschecks uit te voeren. De vele verschillende locaties en mensen zorgen er voor dat elke dag anders is. Het is bij elke gezondheidscheck opnieuw een uitdaging om op individueel niveau te kijken naar wat iemand kan doen om vitaler te worden en om degene te motiveren om daar ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.Deze baan geeft mij energie doordat ik mijn interesses en kennis kan combineren met het helpen van mensen. Ik hoop dat ik met deze baan een steentje bij kan dragen aan een gezondere maatschappij.