Gezond met Gooitzen #17 Boost je groente-inname met deze 4 tips!
Gezond met Gooitzen #17 Boost je groente-inname met deze 4 tips!
08 februari 2023 

Gezond met Gooitzen #17 Boost je groente-inname met deze 4 tips!

Elke maand deelt vitaliteitsadviseur Gooitzen zijn kennis over alles omtrent vitaliteit in zijn rubriek. Deze keer geeft hij een aantal praktische tips om je dagelijkse hoeveelheid groente te verhogen. Groenten bevatten een hoop vitamines, mineralen en vezels. Daarnaast verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten door de positieve effecten op de bloeddruk, de bloedsuiker en het cholesterol. Toch komt een groot deel van de Nederlanders niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 250 gram groente per dag. De gemiddelde dagelijkse groente-inname van Nederlanders is 131 gram.

Veel Nederlanders vinden het lastig om aan 250 gram groente te komen. Niet gek als je kijkt naar de momenten waarop we groente eten: 83% van de groenten die we eten nuttigen we namelijk tijdens de avondmaaltijd. Elke avond 250 gram groente is niet bij elke maaltijd even makkelijk en daarbij hangt het ook nog af van welke groenten je eet. Een manier om makkelijker aan de ADH te komen is door je groente-inname over de hele dag heen te verdelen. Lees verder voor wat praktische tips!

Voeg groente toe aan je lunch

Groente toevoegen aan je lunch kan natuurlijk gemakkelijk met een frisse salade of een kopje warme soep. Geen tijd of mogelijkheid om dat tijdens je lunch te nuttigen? Ook op je boterhammen kun je makkelijk wat groente toevoegen. Denk aan een groentespread of hummus met kaas en leg daar eventueel nog plakjes tomaat, komkommer of avocado op. Op die manier krijg je een gezonde lunch die ook nog eens beter vult dan een boterham met alleen kaas. Nog een tip: bak voor de afwisseling een omelet met groenten en neem deze mee op je brood.


Snack je groenten

Om 4 uur trek? Neem eens wat groente in plaats van een handje chips of een candybar. Denk aan snoeptomaatjes, komkommer, wortels. Eventueel met een vullende dip zoals hummus. De vezels en langzame koolhydraten die je hiermee binnenkrijgt verzadigen ook nog eens meer, waardoor je minder snel weer trek krijgt!

 

Eet groente tijdens je ontbijt

Ja zelfs aan je ontbijt kan je groenten toevoegen. Denk hierbij aan een smoothie waar je ook wat spinazie of avocado doorheen blendt. Maar ook door je pannenkoekenbeslag kun je groentes blenden. Check dit recept eens voor rode biet, pompoen of spinaziepannenkoekjes. Of dit recept voor bananen courgette pannenkoekjes.

Eet je liever brood als ontbijt? Dan kun je ook de tips voor het met groente beleggen van je boterhammen hierboven gebruiken. Of een omelet of roerei met groenten klaarmaken.

smoothie groente

Meer groenten in je avondmaaltijd stoppen

Wees creatief en varieer!

  1. In de Aziatische keuken gebruiken ze veel verschillende groenten in gerechten. Dus maak een lekkere wokmaaltijd of een Thaise of Indiase curry
  2. Trek in pizza of pasta? Maak of koop een pizzabodem met bijvoorbeeld bloemkool of courgette. Of stop extra plakjes groente in je lasagne. Vind je veel groenten niet lekker of heb je lastige eters in huis? Pureer dan groenten door je tomatensaus. Zo proef je ze niet, maar je krijgt toch meer groenten binnen.
  3. Ook in de Mexicaanse keuken kun je goed variëren met verschillende groenten. Denk aan chili con (of sin) carne of taco’s/wraps gevuld met o.a. bonen, mais en paprika. Maak er eventueel een lekkere guacemole van avocado bij.
  4. Toch liever Hollandse pot? Verdubbel eens de hoeveelheid groente in je stamppot of puree. Of maak zelf patat van aardappel, wortel, koolraap, pastinaak of zoete aardappel.

Verder is het goed om ook te kijken naar de verdeling van je bord. Neem eens wat minder vlees en aardappelen, rijst of pasta en meer groenten.


verhouding-avondmaaltijd

Welke tips ga jij toepassen om meer groente binnen te krijgen?

Over de schrijver
Als vitaliteitsdeskundige geef ik adviezen aan bedrijven en medewerkers op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ik krijg energie van mijn werkzaamheden, juist de afwisseling maakt het leuk en interessant. Zo geef ik o.a. trainingen, voer ik PMO’s uit en geef ik adviezen en presentaties aan bedrijven op basis van de uitkomsten van het uitgevoerde onderzoek.