Hybride werken wordt wereldwijd steeds meer de norm, en niet in de laatste plaats met dank aan de coronacrisis. Om hybride werken succesvol te maken is het belangrijk dat deze 3 pijlers goed functioneren: het kantoor, de mens (de medewerker) en de ICT. Een vierde en zeer belangrijke pijler van dit succes is het sociale aspect. Dat werd duidelijk nadat thuiswerken een lange tijd de standaard was tijdens de coronacrisis. Want hoe houd je medewerkers op afstand betrokken, enthousiast en bevlogen binnen hun functie? Wij vertellen je er alles over in dit artikel.
Wat is bevlogenheid?
"Bevlogenheid is een levenshouding die inhoudt dat je probeert om met zo veel mogelijk vitaliteit, toewijding en absorptievermogen uitzonderlijke prestaties te realiseren." (bron: werkenergieanalyse)
Een bevlogen medewerker heeft plezier in zijn werk, is productiever, maakt doorgaans minder fouten en loopt minder risico op een burn-out of ander ziekteverzuim. Het is dus gunstig voor zowel de organisatie als de medewerker om bevlogen, maar ook veerkrachtig te zijn. Dit is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Als de bevlogenheid van een medewerker afneemt, dan is het tijd voor actie. Als je als organisatie geen actie onderneemt, dan kan deze verlaagde veerkracht, betrokkenheid en bevlogenheid gaan zorgen voor meer ziekteverzuim en dus meer kosten. Hieronder zetten we enkele aandachtspunten op een rij waar je als werkgever op in zou kunnen zetten om de bevlogenheid van je werknemer een boost te geven.
Bevlogenheid vergroten: tips werkgever
1. Wees open en transparant
Vertrouwen en transparantie hebben invloed op de betrokkenheid en veerkracht. Wees open over hoe het gaat binnen het bedrijf. Wanneer je er alle vertrouwen in hebt dat iedereen onder deze huidige omstandigheden zo optimaal mogelijk probeert te functioneren, spreek dit dan ook eens uit. Een beetje gemeende waardering over en weer uitspreken heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.
2. Zorg voor autonomie
Volgens Deci en Ryan zijn er 3 basisbehoeften te onderscheiden van de fysiologische behoeften namelijk autonomie, verbondenheid en competentie. Ervaren medewerkers voldoende autonomie? En zo niet, wat hebben ze daarvoor nodig?
3. Creëer verbondenheid
Het universele verlangen naar interactie, verbinding en de ervaring om voor anderen te zorgen. Dit kan ook omschreven worden als het gevoel van belonging, de ervaring van ergens bij te horen. Voelt iedereen zich nog onderdeel van het team en is er nog voldoende contact tussen collega’s? Welke behoefte is hier vanuit de medewerkers?
4. Zorg voor competentie
Competentie is het vermogen of de kennis om een handeling bekwaam uit te voeren in een relevante (beroeps)context. Het werk is mogelijk door het hybride werken erg veranderd, waardoor er nieuwe competenties nodig zijn. Hebben de medewerkers de kennis en vaardigheden om op deze nieuwe manier te werken?
5. Balans tussen eisen en bronnen
Een gezonde balans tussen werkeisen en werkhulpbronnen is belangrijk. Zonder deze balans is er weinig kans op een bevlogen medewerker. Ervaart men nog voldoende steun van collega’s en de leidinggevende? Hoe staat het ervoor met de werk en privé balans? Is de werkdruk toegenomen?
Bevlogenheid vergroten: tips medewerker
Ook de medewerker heeft verantwoordelijkheid als het gaat om zijn eigen bevlogenheid. Waar kun je als individu op inzetten om je werkvermogen en bevlogenheid op peil te houden en/of te verbeteren? Ook voor medewerkers zetten we een aantal tips op een rij:
- Zorg goed voor jezelf, zowel mentaal, emotioneel als fysiek. Vitale medewerkers ervaren eenvoudiger meer bevlogenheid in het werk. Waar is voor jou de winst te boeken? Ligt dit op het gebied van leefstijl of bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling en uitdaging?
- Stel jezelf de vraag: Past dit werk bij me? Word ik blij van mijn werk? Wat zijn je persoonlijke drijfveren? Weet je niet wat je gelukkig maakt, zorg dat dat je dit uit gaat zoeken. Wat vind je belangrijk en waar krijg jij energie van?
- Geloof in eigen kunnen (self efficacy) en voldoende kennis en vaardigheden dragen bij aan het werkplezier. Wanneer heb jij voor het laatst je kennis en vaardigheden geoptimaliseerd middels een training of opleiding? Zoek en organiseer persoonlijke begeleiding zoals bijvoorbeeld (loopbaan)coaching. Dit ondersteunt in (persoonlijke) groei- en veranderprocessen.
Het onderstaande schema kan helpen om de bevlogenheid van een medewerker te vergroten (bron: Krauthammer). Hierin zie je wat er gebeurt als de verbondenheid met jezelf en de organisatie afneemt of juist toeneemt.
Figuur 1: De betrokkenheidsmatrix
- “Dead wood”: lage verbondenheid met jezelf en de organisatie. Je overleeft en verdort. Effect: je haakt af.
- “Loose canon”: hoge verbondenheid met jezelf, maar lage verbondenheid met de organisatie. Je stelt tevredenheid boven het leveren van een bijdrage. Effect: je wordt ontslagen.
- “Loyal soldier”: lage verbondenheid met jezelf, maar hoge verbondenheid met de organisatie. Je verwart erkenning voor jouw bijdrage met voldoening. Effect: je raakt uitgeblust.
- “Sweet spotter”: hoge verbondenheid met jezelf en de organisatie. Jouw talent dient zowel het persoonlijk als het gemeenschappelijke doel. Effect: je overtreft jezelf.
Hoe bevlogen zijn jouw medewerkers?
Wil je weten hoe je ervoor staat als organisatie? Dan kun je gebruik maken van onze inzetbaarheidsscan. Deze geeft een goed vertrekpunt van waar je als organisatie scoort. Hoe wordt er gescoord op de onderstaande onderdelen?
- Balans tussen werkhulpbronnen en werkeisen.
- De beschikbaarheid van persoonlijke hulpbronnen voor medewerkers om bijvoorbeeld met stressvolle situaties en verandering om te kunnen gaan?
- De mate van bevlogenheid van je medewerkers of ligt burn-out en uitputting op de loer?
- Wat zijn de resultaten op het gebied van leefstijl? Maakt de medewerker de juiste keuzes om fit en vitaal te zijn?
Op groepsniveau worden de resultaten anoniem gepresenteerd en gaan we graag in gesprek over vervolgopties. Klik hier voor meer informatie over onze vitaliteitsscan!