De coronacrisis heeft ons met volle kracht de waarde van vitaliteit doen inzien. Het belang van energie en levenslust is nu meer dan ooit van toepassing, zowel thuis als op het werk. Maar wat is nu echt de betekenis van vitaliteit? En waarom is het zo'n cruciaal aspect voor ons dagelijks leven? Wij geven je niet alleen de antwoorden, maar ook de tools om jezelf nog vitaler te maken!
Wat is vitaliteit? De definitie
Vitaliteit betekent letterlijk: levenskracht. Het is de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van een individu die leidt tot energie om te leven. Vitaliteit wordt bepaald door de balans tussen vier bronnen:
- Fysiek: beweging, uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie en herstelvermogen. Oftewel, de mate waarin je je fysiek sterk en gezond voelt.
- Mentaal: spanningsregulatie, aandachtscontrole, zelfvertrouwen, omgang met tegenslagen en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel, de mate waarin je sterk in je schoenen staat.
- Sociaal-emotioneel: assertiviteit, conflicthantering, inzicht in behoefte en gevoelens van anderen en positief samenwerken. Oftewel, de mate waarin je verbonden voelt met je omgeving.
- Spiritueel: zingeving, goede doelen stellen en motivatie. Oftewel, jouw persoonlijke waarden en overtuigingen.
De balans tussen deze vier bronnen bepalen jouw vitaliteit. Het gaat bij vitaliteit dus eigenlijk om de verbinding tussen je lichaam, hoofd, hart en ziel.
Wanneer ben je vitaal?
We weten nu wat de definitie van vitaliteit is en welke bronnen je vitaliteit bepalen, maar hoe weet je nu precies of jij zelf vitaal bent? Oftewel, hoe voelt een vitaal persoon zich?
Een vitaal persoon…
- …bruist van de energie;
- …ervaart positieve emoties;
- …heeft een grote mentale veerkracht;
- …is weerbaar;
- …voelt zich sterk en fit;
- …is gemotiveerd.
Waarom is vitaliteit op het werk belangrijk?
Met de bovengenoemde gevoelens kun je beter participeren in de maatschappij en heb je een positieve invloed op je directe omgeving. Je kan je vast voorstellen dat dit ook een positief effect heeft op je professionele prestaties. Op de werkvloer leidt vitaliteit dan ook tot:
- meer plezier en energie in het werk;
- creativiteit en productiviteit;
- een hoger werkvermogen;
- betrokkenheid;
- minder verzuim.
Aan de slag met een incompany vitaliteitsprogramma?
Meer weten? Ga naar deze pagina
Hoe kan ik mijn vitaliteit stimuleren en of vergroten?
Jouw vitaliteit wordt voor het grootste deel bepaald door jouw leefstijl. Factoren als voeding, roken, alcohol- en drugsgebruik, lichaamsbeweging, ontspanning en slapen bepalen voor een groot deel hoe vitaal je bent. Daarnaast hebben werk gerelateerde factoren ook invloed op je vitaliteit: inkomen, werkbelasting, werkomgeving en omstandigheden en balans tussen werk-privé. Ook je karaktereigenschappen beïnvloeden je vitaliteit: geloof in eigen kunnen, optimisme, flexibiliteit en pro-activiteit. Als laatst spelen ook factoren uit je omgeving een rol in je vitaliteit, denk aan steun van familie en of vrienden.
Meerdere factoren beïnvloeden dus de vier bronnen die vitaliteit voeden: fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel en spiritueel. Om je vitaliteit te verhogen kun je daarom ook op alle bronnen actie ondernemen. De balans tussen deze bronnen is voor iedereen uniek, daarom is de aanpak om je vitaliteit te stimuleren per persoon verschillend. Bij de een is er meer ruimte voor verbetering in het fysieke gebied door meer te gaan bewegen, en voor een ander is er meer verbetering mogelijk in het mentale gebied door zijn balans tussen werk-privé te herstellen.
4 tips om je vitaliteit te verhogen
Om je meteen op weg te helpen om je vitaliteit te verhogen, zetten we 4 concrete tips op een rij.
1. Gezonde voeding
Gezond eten is een basisbehoefte om je vitaal te voelen. Een gezond voedingspatroon is niet alleen belangrijk voor onze fysieke gezondheid, maar beïnvloedt ook je mentale gezondheid. Voeding met een lage inflammatoire index (voeding die weinig bijdraagt aan de ontstekingswaarden in het lichaam), en een lage glycemische index (voedsel dat leidt tot een meer geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel), groenten, fruit en omgea-3-vetzuren bevorderen de psychologische gesteldheid.
2. Voldoende bewegen
Bewegen vermindert de kans op medische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Ook bevordert voldoende bewegen de mentale gezondheid. Tijdens lichamelijke inspanning komen de neurotransmitters dopamine, serotonine en endorfine vrij. Deze neurotransmitters werken anti-stress, stimuleren humeur, gevoel van welbehagen, zelfvertrouwen en impulscontrole.
3. Kies bewust voor ontspanning
Onze huidige samenleving is zo ingericht dat we continu ‘aan’ staan: van het werk tot aan thuis. Voor je fysieke en mentale gezondheid is het daarom belangrijk om bewust ontspanning in te plannen. Ontspannen is voor iedereen verschillend effectief, ontdek wat voor jou werkt!
4. Optimaliseer je werkomgeving
Verschillende factoren in je werkomgeving beïnvloeden je vitaliteit. Stimuleren van een gezondere werkomgeving draagt daarom bij aan jou vitaliteit. Hierbij kun je denken aan het creëren van een ergonomische werkplek en bevorder je balans tussen werk en privé. Daarnaast beïnvloeden arbeidsvoorwaarden je vitaliteit. Ga hierover het gesprek aan met je leidinggevenden. Wat heb jij nodig om vitaal te kunnen werken?
Hoe vitaal zijn jouw medewerkers?
Er zijn dus veel verschillende factoren van invloed op iemands vitaliteit. Benieuwd hoe het staat met de vitaliteit van jou medewerkers? Een preventief medisch onderzoek helpt met inzicht krijgen in de algehele vitaliteit, gezondheid, risico's en inzetbaarheid van medewerkers en zorgt voor bewustwording en activatie op organisatie-, team- en individueel niveau. Een mooie stap in het creëren van vitale medewerkers, want: voorkomen is beter dan genezen!