PMO, voorkomen is beter dan genezen
Visuskaart
Vitaliteitsblog
Aslan Isaev
Vitaliteitsblog
01/19/2022
2 min
0

PMO, voorkomen is beter dan genezen

01/19/2022
2 min
0

Bij HollandFit bieden we o.a. PMO’s aan, oftewel Preventief Medisch Onderzoek. Onze vitaliteitsadviseurs gaan langs bij bedrijven door heel Nederland om bij hun werknemers PMO’s uit te voeren. In deze blog lees je wat een PMO precies is en wat het oplevert voor zowel werkgever als werknemer. 


Wat houdt een PMO in?

De basisopzet van een PMO bestaat uit een gezondheidsmeting en een vragenlijst die de deelnemer invult. Er worden metingen gedaan naar cholesterol, glucose, bloeddruk, lengte, gewicht, BMI, vetpercentage, tailleomtrek en het risico op hart & vaatziekten.

De vragenlijst bevat  onder andere vragen over werkvermogen en bevlogenheid, persoonlijke hulpbronnen en verschillende leefstijlfactoren. De werknemer ontvangt vervolgens een persoonlijk rapport met daarin advies die de gezondheid kunnen bevorderen.

Naast deze basisopzet kunnen bedrijven nog kiezen voor één of meerdere aanvullende onderzoeken, namelijk: een oogtest, gehoortest, ontspanningstest, belastbaarheidsonderzoek (beweegonderzoek), longfunctietest en conditietest.


Waarom PMO?

“Voorkomen is beter dan genezen”

Zoals de naam al zegt is dit onderzoek preventief. We willen voorkomen dat een werknemer gezondheidsklachten gaat ervaren. We proberen mensen bewust te maken van hun (on)gezondheid. Als het nodig is willen we hen ook bewegen aan hun gezondheid te werken. Bijvoorbeeld iemand met slechte cholesterolwaarden geven we tips om de leefstijl aan te passen.

Eventueel verwijzen we iemand door naar een specialist (bijvoorbeeld de huisarts, opticien, audicien of psycholoog).

Het mes snijdt aan twee kanten: een goede gezondheid en vitaliteit zorgt ervoor dat de werknemer beter in zijn of haar vel zit. Voor de werkgever is dit voordelig, omdat het ziekteverzuim afneemt en het arbeidsvermogen toeneemt.


Cijfers preventie & leefstijl

    Volgens onderzoek van het RIVM is ongezond gedrag verantwoordelijk voor 20% van de ziektelast. (Bron: RIVM)

    Onderzoek wijst uit dat investeren in vitaliteit leidt tot 20% toename van het werkvermogen, 18% meer productiviteit, 15% daling van het ziekteverzuim en 12% meer klantgroei. Elke euro die een werkgever besteedt aan de gezonde leefstijl van een medewerker, bespaart drie euro op de ziekteverzuimkosten. (Bron: Medisch Contact)

    “Factoren die invloed hebben op het hartrisico, zijn roken, diabetes, stress, groente en fruit, beweging en alcohol. Bij mannen dragen deze factoren voor 90% en bij vrouwen voor 94% bij aan de kans op het krijgen van een hartaanval, waarbij de ene factor meer invloed heeft dan de andere factor. Verder kwam uit de Interheart Study (2004) dat Alzheimer met 60% voorkomen kan worden, kanker met 40% en diabetes type 2 met 60-70%. De factoren die de meeste invloed hebben op het ontwikkelen van deze ziektes zijn weinig beweging, roken, overgewicht, slaaptekort, stress en slechte eetgewoontes. Bottom line: een slechte leefstijl leidt tot ziekte. Een gezonde leefstijl is dus ontzettend belangrijk. “ (Bron: Interheartstudy 2004)

https://www.smartvitaal.nl/blog/invloed-leefstijl-gezondheid

    “40 procent van de Nederlanders is te zwaar en hoewel het percentage rokers afneemt, rookt nog steeds één op de vier volwassenen. Ook alcohol is een probleem: slechts 40 procent van de Nederlanders voldoet aan de nieuwe norm van niet meer dan één glas per dag. Ongezonde leefgewoontes zijn van grote invloed op het ontwikkelen van bijvoorbeeld hart- en vaataandoeningen, diabetes, beroerte en specifieke vormen van kanker. Zo wordt diabetes mellitus type 2 voor 80 procent veroorzaakt door overgewicht en of iemand COPD of longkanker krijgt, is vrijwel geheel ‘te danken’ aan het roken. Bij de overige kankersoorten zijn slechte leefgewoontes nog altijd voor een derde de oorzaak. “ (Bron: Radboudumc 2018)

https://www.radboudumc.nl/getmedia/d4b18457-f589-4ed4-be40-2bde369a18c0/Preventie_door_gezonde_leefstijl.aspx)


Wil je meer weten over een PMO en de inzetbaarheid ervan bij jouw bedrijf of organisatie? Maak dan een afspraak met een van onze vitaliteitsadviseurs. Vul daarvoor het contactformulier in.


Reacties
Categorieën