Meer vitaliteit op de werkvloer creëren | HollandFit
De 4 ingrediënten voor een vitaal werkklimaat
19 januari 2023 

De 4 ingrediënten voor een vitaal werkklimaat

Investeren in de vitaliteit van medewerkers is een slimme zet voor bedrijven die zich willen onderscheiden in een concurrerende markt. Vitale medewerkers zijn immers waardevol omdat ze duurzaam inzetbaar zijn. Daarnaast is uit onderzoek (Gallup, 2018) gebleken dat investeren in vitaliteit leidt tot verbeteringen in werkvermogen (20% groei), productiviteit (18% groei), vermindering van ziekteverzuim (15% daling) en zelfs groei in klanten (12% toename). Kortom, de investering in vitaliteit is een win-win situatie voor zowel het bedrijf als de medewerkers.

Hoe creëer je een werkomgeving waarin vitaliteit centraal staat? 


vitaliteit

Zet vitaliteit op de agenda

Zorg dat vitaliteit een vast agendapunt wordt op elke meeting en communiceer duidelijk hoe jouw vitaliteitsbeleid eruit ziet. Hiermee laat je zien dat je de vitaliteit van je medewerkers serieus neemt en wat ze van jou kunnen verwachten. Wees transparant en duidelijk over je beleid en ga in gesprek met degene die weerstand ervaren. Zorg ervoor dat jouw leidinggevenden ook bewust aandacht geven aan vitaliteit en in gesprek blijven met hun team. Zorg ook voor een ambassadeursteam, inspiratie sessies of een vitaliteitsweek om aandacht te geven aan vitaliteit.


   

Zorg voor een vitale werkplek

Vitaliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de werkgever als de medewerker. Zorg ervoor dat de werkplek zo vitaal mogelijk is door bijvoorbeeld het beweeggedrag actief te stimuleren. Installeer sta-zit bureaus, fietsbureaus, lunchwandelingen, stand-ups en kijk naar de tijdstippen van meetings. Laat voorbeeldgedrag zien en geef prioriteit aan psychologische veiligheid binnen het bedrijf. Denk ook aan het verrichten van werkplekonderzoeken of thuiswerkplek onderzoek.


 HollandFit

Stimuleer gezond gedrag

Stimuleer gezond gedrag door diverse gezonde activiteiten aan te bieden, zoals bedrijfsyoga, business bootcamps, beweeg challenges en stoelmassages. Verder kun je workshops en trainingen aanbieden over onderwerpen als voeding, slaap, ademen, ontspanning en beweging, of je kunt vitaliteitsexperts op afstand inzetten. Bespreek regelmatig de werk-privé balans en overweeg de mogelijkheden om de autonomie van medewerkers te vergroten. Ook een gezondheidsonderzoek kan inzichten bieden in waar winst te behalen valt, zowel voor individuele deelnemers als voor de organisatie.


 

Bevorder werkplezier

Geef medewerkers de kans om hun talenten en drijfveren in te zetten. Ga regelmatig ontwikkelingsgesprekken aan en breng in kaart welke talenten en drijfveren aanwezig zijn. Maak een match tussen deze talenten en de huidige functies om het werkplezier en de betrokkenheid te bevorderen. Overweeg het uitvoeren van een talenten- en drijfverenscan (TMA) of een DISC gedragsstijlenscan om inzicht te krijgen. Bied loopbaanadvies en persoonlijke ontwikkelingstrajecten middels coaching aan. Versterk de band tussen collega's door regelmatige bedrijfsuitjes, vrijmibo's of andere sociale activiteiten te organiseren en creëer meer werkplezier.

Vitale medewerkers dragen bij aan het succes van je organisatie. Welke stap ga jij zetten om meer vitaliteit op de werkvloer te bevorderen?

Kom in beweging en maak een  HF

Heeft jouw organisatie al een vitaliteitsprogramma?

Maak kennis met de aanpak om werkend Nederland in beweging te krijgen! Het vitaliteitsprogramma MOOV is speciaal ontwikkeld om medewerkers, teams en organisaties te helpen met meer energie en werkplezier. Bekijk de teaser video en ontdek hoe we samen aan de slag gaan voor een vitalere en toekomstbestendige organisatie.

Over de schrijver
Als vitaliteitsadviseur kom je bij verschillende bedrijven binnen en geef je vitaliteitsadviezen naar aanleiding van metingen op het gebied van o.a. biometrie, risico’s op hart en vaatzieken of beweegonderzoeken. Ik krijg het meeste energie van het 1 op 1 contact en als ik echt iets kan betekenen voor de ander. Inzichten geven op het gebied van leefstijl ook al zijn het kleine aanpassingen, daarmee kan je al een wereld van verschil maken in de vitaliteit van de ander. Hoe mooi is dat?