'Daar gáán we weer' - Dat horen wij van onze klanten en werknemers weer thuiswerken, eindeloos videobellen en vooral wanner is dit voorbij? In de zomer dachten we dat we het virus verslagen hadden, maar nu is het virus bezig aan een opmars en heeft het zelfs Schiermonnikoog bereikt. Hiermee zijn alle gemeentes nu besmet.
Meer stress en somberheid
De vitaliteitscoaches van HollandFit signaleren meer somberheid en stress onder werknemers. Vakantieplannen, kerst en zelfs carnaval, zal waarschijnlijk niet op de normale manier plaats kunnen vinden. De uitzichtloosheid van de corona crisis en de toenemende onzekerheid, zijn een voedingsbodem voor eenzaamheid en hebben langdurige gevolgen.
De Nederlandse overheid zou wat ons betreft een grote rol kunnen spelen in het terugdringen van verzuim onder werknemers. Het ontbreken van perspectief zorgt ervoor dat mensen zich afkeren en blind zijn voor de mogelijkheden die er nog wel zijn. In de persconferenties wordt vooral gecommuniceerd wat niet meer mag en te weinig op wat nog wel mag, zoals een rondje buiten wandelen. Laat in de routekaart duidelijk zien waarom we dit doen en biedt perspectief. Bijvoorbeeld welke maatregelen gelden bij welke aantal coronabesmettingen.
Werk aan veerkracht
Naast het bieden van perspectief kan iedere werknemer ook zelf aan de slag om de moed erin te houden. Het beste wat je in deze tijd kan doen is werken aan je veerkracht. Probeer een gezond leven te leiden, maak iedere dag een wandeling en ben matig met alcohol. We zien vooral dat het beperken van sociale contacten van grote invloed is. Normaal gesproken sprak je collega’s bij de koffieautomaat, lunch en praatte je even tussendoor als je op weg was naar een vergadering. In zulke situaties voerde je een gesprek. Over niks eigenlijk, maar daar gaat het niet om. Het gaat om het tonen van je sociale gezicht en het uitwisselen van onbenulligheden die niet gaan over werk. Collega’s missen elkaar.
Voorkom uitval bij je toppers
Als werkgever kun je ook invloed uitoefenen om te blijven werken aan de veerkracht van jouw werknemers. Wacht niet af totdat een werknemer zich ziek meldt, maar bel iedere week al je werknemers of plan gezamenlijke momenten zonder een agenda. Corona legt de kwetsbaarheid van mensen bloot. Vooral alleenwonenden worden bijvoorbeeld harder geraakt dan samenwonenden. Hoe moet een single veertiger zich staande houden als er achter de voordeur niemand is om balans te brengen? Biedt een luisterend oor en bel desnoods meerdere keren per week naar werknemers om er voor hen te zijn. Bevorder het sociale contact. Op straat en ook onder collega’s, merk je dat corona een gevoelige snaar raakt. Luister naar de angsten van werknemers en probeer in te spelen door oplossingen te bieden. Wacht niet tot een werknemer vanzelf naar jou toekomt, want dan ben je te laat.