Het nieuwe vitaal thuiswerken | HollandFit
Het nieuwe vitaal thuiswerken
16 februari 2022 

Het nieuwe vitaal thuiswerken

Thuiswerken, de één zweert erbij en de ander vindt het helemaal niks. Toch hoort het bij het ‘nieuwe normaal’ en kunnen we het bijna niet meer wegdenken uit de huidige maatschappij. Thuiswerken zorgt voor een hele andere werksituatie dan op je werk. In deze blog geven we daarom een aantal tips voor zowel de werknemer als de werkgever om thuiswerken zo prettig mogelijk te maken.

Tips werknemer

  1. Creëer een werkplek

Het is belangrijk om privé en werk gescheiden te houden. Ga daarom niet vanuit je bed of bank werken, maar creëer een fijne werkplek waar je je prettig voelt en waar je bij weg kan lopen. Een studeerkamer is helemaal fijn, maar als je deze luxe niet hebt is het belangrijk om een plek te creëren met weinig afleiding en waar je je werkspullen kan laten liggen als je even wegloopt. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om een comfortabele, ergonomisch ingerichte werkplek te hebben. Kijk of hier een vergoeding voor is vanuit je werk. En anders is het de investering ook zeker waard (kijk eventueel op marktplaats voor goedkopere opties).

2. Breng ritme/structuur in je dag

Routine is belangrijk voor je productiviteit en je energieniveau. Zorg dus dat je elke dag om dezelfde tijd opstaat en je een vaste ochtendroutine hebt. Start met een goed en gezond ontbijt. Kleed je aan. Maak een planning voor de rest van de dag en plan ook je eindtijd in. He gevaar van thuiswerken is dat je te lang doorwerkt, behoed jezelf hiervoor. Elke ochtend en middag/avond 5 minuten wandelen voor en na het werk kan bijvoorbeeld goed helpen om het werk van thuis gescheiden te houden.

3. Neem voldoende pauze

Zorg er voor dat je in je planning ook genoeg pauzes inplant. Het is bewezen dat je hersenen eigenlijk elk uur 5 minuten pauze nodig hebben. Je vergeet dit al snel te doen als je thuiswerkt, maar vergeet niet dat je op je werk ook eigenlijk elk uur wel even een rustmoment hebt, bijvoorbeeld als je naar het koffieautomaat of de wc loopt, lunchpauze neemt of een praatje met collega’s maakt. Door genoeg korte rustmomenten in te plannen (en een wat langere pauze tijdens de lunch) blijf je productiever werken. Eet je boterham dus niet op achter je computer, maar verlaat je werkplek. Ook even naar buiten gaan kan er voor zorgen dat je weer met een fris hoofd achter je computer gaat zitten (en dan heb je ook gelijk wat van je dagelijkse beweging gehad).

Tips werkgever 

Ook als werkgever heb je invloed op hoe je werknemers het thuiswerken ervaren. Probeer dit voor iedere werknemer zo prettig mogelijk te maken met o.a. de volgende tips.

  1. Organiseer online contactmomenten/evenementen

Contact is wat veel werknemers missen bij het thuiswerken. Probeer dit te behouden door genoeg online contactmomenten in te plannen. Het is misschien niet hetzelfde, maar beter dan niets. Daarnaast kun je ook online evenementen inplannen die werknemers kunnen helpen om het thuiswerken zo prettig mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan mindfulness of tips om genoeg te blijven bewegen. Dit kun je zelf organiseren of je kan kijken of er werknemers zijn die het leuk vinden om dit op te pakken.

2. Zorg voor een thuiswerkbudget om ergonomische thuiswerkmiddelen aan te schaffen

Een goede werkplek is belangrijk. Hierbij is een ergonomisch ingerichte thuiswerkplek van belang. Je wil niet dat je werknemers lichamelijke klachten gaan ervaren die ertoe leiden dat ze hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren.

3. Vraag af en toe persoonlijk hoe het gaat

Veel thuiswerkers vinden het lastig dat ze weinig aanspraak hebben en ervaren hierdoor problemen met hun mentale gezondheid. Probeer daarom ook op persoonlijk niveau contact te houden. Bel of app bijvoorbeeld elke werknemer één keer in de twee weken. Vraag hoe het gaat, hoe ze het thuiswerken ervaren of wens ze gewoon een fijne dag. Dit kan iemands dag echt beter maken. Merk je dat een werknemer het thuiswerken erg lastig vindt? Geef extra aandacht en probeer te helpen waar dit kan.

Over de schrijver
Ik werk binnen HollandFit als vitaliteitsadviseur. Dat houdt in dat ik langs ga bij bedrijven door heel NL om gezondheidschecks uit te voeren. De vele verschillende locaties en mensen zorgen er voor dat elke dag anders is. Het is bij elke gezondheidscheck opnieuw een uitdaging om op individueel niveau te kijken naar wat iemand kan doen om vitaler te worden en om degene te motiveren om daar ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.Deze baan geeft mij energie doordat ik mijn interesses en kennis kan combineren met het helpen van mensen. Ik hoop dat ik met deze baan een steentje bij kan dragen aan een gezondere maatschappij.