GEZOND MET GOOITZEN #7 | WERKSTRESS & HRV
GEZOND MET GOOITZEN #7 Werkstress en HRV
01 december 2021 

GEZOND MET GOOITZEN #7 Werkstress en HRV

Vitaliteitsexpert Gooitzen Postma deelt zijn kennis. Met interessante weetjes en praktische tips over alles omtrent vitaliteit. Het thema van vandaag: werkstress en HRV.

Van 15 t/m 19 november vond voor de 8e keer de Week van de Werkstress plaats. Extra aandacht voor stress, balans en ontspanning. Belangrijk, omdat 1,2 miljoen Nederlanders last hebben van burn-out klachten. Werknemers verzuimden in 2020 maar liefst 9,5 miljoen dagen met werkstress als reden. En dat is niet niks, de verzuimkosten per medewerker wegens werkstress zijn € 9,300 (NEA 2020).

Stress een gezonde reactie van het lichaam. Het maakt je scherp en alert op de juiste momenten. Het wordt ongezond als je er teveel van hebt en er te weinig tegenover zet om in balans te blijven. Om werkstress op de agenda te zetten maken onze adviseurs tijdens een gezondheidsonderzoek of coachtraject gebruik van de HRV meting.

HRV staat voor Hart Ritme Variabiliteit en is de variatie in tijd tussen hartslagen gemeten in milliseconden. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat het hart in een constant tempo slaat, maar dat is niet zo. De tijd tussen opeenvolgende hartslagen verschilt namelijk altijd. Een lage HRV-score duidt op stress van het meest basale zenuwstelsel en een hoge score op ontspanning. De HRV meting meet de fysieke stress in je lichaam. De uitkomst is een mooie opening om in gesprek te gaan over stress en ontspanning.

Tips voor meer ontspanning:

  1. Zorg voor voldoende slaap. Slaap is het beste herstelmechanisme van het lichaam. De kwaliteit van slaap wordt o.a. beïnvloedt door hoe we ons gedurende de dag gedragen. Teveel rennen en vliegen en te weinig momenten van rust hebben vaak een negatieve invloed op de nachtrust.
  2. Ga bewegen! Uit onderzoek blijkt dat beweging een goede manier is om de HRV te verbeteren. Maak bijvoorbeeld een lekkere wandeling in de buitenlucht. Even je gedachten verzetten en ook de blootstelling aan natuurlijk licht heeft een positief effect.
  3. Ademhaling. In de actiemodus zit de ademhaling vaak hoog. Neem een paar keer per dag de tijd en rust om te letten op een buikademhaling. Doe dit een paar minuten per keer. Dat even stilstaan is ook een goed moment om te voelen hoe het met je gaat.
  4. Wees dankbaar en positief. Dit kan soms lastig zijn, maar negatieve gedachten leveren meer stress op dan positieve gedachten. Werk aan dingen waar jij invloed op hebt en probeer niet te klagen over zaken die je toch niet kunt veranderen. Waar ben jij dankbaar voor?

Heb jij een vraag over de HRV als meting bij een PMO of wil je dat er aandacht wordt besteed
aan een speciaal thema in deze rubriek dan kun je me een mail sturen naar g.postma@hollandfit.nl of een bericht op LinkedIn.

Op de hoogte blijven van de maandelijkse rubriek 'Gezond met Gooitzen'? Volg ons op LinkedIn, Instagram of Facebook!

Over de schrijver
Als vitaliteitsdeskundige geef ik adviezen aan bedrijven en medewerkers op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ik krijg energie van mijn werkzaamheden, juist de afwisseling maakt het leuk en interessant. Zo geef ik o.a. trainingen, voer ik PMO’s uit en geef ik adviezen en presentaties aan bedrijven op basis van de uitkomsten van het uitgevoerde onderzoek.