Elke maand deelt vitaliteitsadviseur Gooitzen zijn kennis over alles omtrent vitaliteit in zijn rubriek. Het thema van vandaag is bewegen. We zijn kampioen in langdurig zitten. Toch zijn er veel momenten op de dag waarop je een klein beetje meer kunt bewegen. Uiteindelijk zorgen al die kleine beetjes bij elkaar dat je een actievere dag hebt. Hoe zorg je voor voldoende beweging op de dag?
Hoeveel beweeg jij op een dag?
Nieuwsgierig hoe je meer beweging kan toevoegen aan de dag? Bekijk dan eerst eens voor jezelf wat je al aan beweging op een dag doet. Wat doe je aan beweging in de ochtend? Denk aan kinderen naar school brengen, hond uitlaten of fietsen naar je werk. En in de middag? Ga je bijvoorbeeld even naar buiten voor een wandeling of haal je de kinderen uit school? Hoe zit het met jouw beweging in de avond?
Nu je in kaart hebt gebracht wat je aan beweging doet gedurende de dag is dit volgens jou voldoende? Weet dat alle extra beweging die je toevoegt aan jouw dagelijks leven mooi is meegenomen! De winst zit in het aantal zituren te beperken. Klein beginnen mag, daar is niets mis mee. Het gaat er om dat je op zoek gaat naar gewoonten die passen in je dagelijks leven en welke vol te houden zijn. Er zijn drie categorieën, namelijk in huis, om het huis en buitenshuis. Waar kun jij wat extra’s doen?
In huis
- Huishoudelijke taken, zoals stofzuigen of ramen wassen
- De was ophangen in plaats van in de droger te doen
- Traplopen
- Meedoen met beweegprogramma’s, zoals Nederland in Beweging
- Spelen met je kinderen
Om het huis
- Tuinieren
- Klussen
- In een appartement de trap nemen in plaats van de lift
- Buitenspelen met kinderen
- Ramen wassen
- Containers buiten zetten
Buitenshuis
- Een wandeling door de wijk maken
- Boodschappen doen lopend of op de fiets
- Lopen of op de fiets naar het station (woon-werk)
- De hond uitlaten
- De trap nemen in plaats van de lift
- Bos- of strandwandeling maken
- Stel jezelf een stappendoel en houd dit bij via je telefoon of een activity tracker
- Vervang je serie of tijdschrift op de bank door een luisterboek of podcast. Met je koptelefoon op kun je ondertussen bijvoorbeeld wandelen of schoonmaken
Bewegen op een thuiswerkdag
In mijn omgeving zie ik dat steeds meer mensen een vaste thuiswerkdag inplannen. Prettig voor de werk-privé balans, omdat je dan geen reistijd hebt. Het is verleidelijk om je snel om te kleden, ontbijten en te starten met je werkdag. Probeer daarom een thuiswerkdag hetzelfde te benaderen als een kantoordag. Start je dag bijvoorbeeld met een wandeling door de wijk van 15-20 minuten.
Maak een dagplanning. Een belangrijke succesfactor voor een geslaagde thuiswerkdag is planning. Neem in je planning beweging, pauze, to do's en rust op. Mensen zijn van nature niet gemaakt om 8 uur lang op een bureaustoel te zitten. Afwisseling van houding en beweging is cruciaal. Als je te lang niet beweegt, zul je merken dat je bloeddoorstroming afneemt. Je kunt last krijgen van koude voeten. Dit voorkom je door iedere 20 minuten een minuutje te bewegen. Thuis zijn er genoeg attributen voorhanden om even in beweging te komen. Spring, ren de trap op, squat of maak een paar push-ups. Ook kan je rond de lunch met je partner, huisgenoot of collega afspreken om even buiten te gaan wandelen. Door sociaal contact op te zoeken, kom je even uit je werkhouding en heb je aandacht voor iets of iemand anders.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter!
Wist je dat HollandFit ook een ZitFit workshop aanbiedt om medewerkers bewust te maken van de gevaren van langdurig zitten en te leren hoe ze toch een actieve dag kunnen hebben op hun bureaustoel?