Wie durft te investeren in preventie? | HollandFit
WIE DURFT TE INVESTEREN IN PREVENTIE?
26 mei 2020 

WIE DURFT TE INVESTEREN IN PREVENTIE?

Virologen en Epidemiologen beheersen al maanden de Nederlandse journaals, talkshows en kranten. Iedere dag komen er nieuwe cijfers over het aantal besmettingen, opnames in het ziekenhuis en het aantal doden. Onze minister-president benadrukt bij iedere persconferentie hoe belangrijk het is dat we 1,5 meter afstand van elkaar bewaren, het belang van handen wassen en hoest en nies in de binnenkant van je elleboog .

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt aldus Rutte, stap voor stap meer ruimte om verder te versoepelen. Dat is allemaal heel mooi, maar een onderliggend, gerelateerd  probleem blijft bestaan. In 2019 had 50,1 procent van de volwassenen overgewicht en 14,7 procent is zelfs extreem te zwaar (Volksgezondheid en Zorg). Inmiddels blijkt uit RIVM-cijfers dat sprake is van een link tussen beloop van een corona besmetting en leefstijl gerelateerde aandoeningen, zoals overgewicht, diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Meer dan 70 procent van de patiënten die overleden zijn aan het virus, had een of meer onderliggende aandoeningen, zoals bovengenoemde voorbeelden, blijkt uit gedetailleerde informatie van GGD en ziekenhuizen.


De gemiddelde verblijfsduur op de IC bij een coronabesmetting is ruim 23 dagen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen schat de kosten door corona inmiddels op ruim 5 miljard (ABN AMRO)! En wat geven we deze maanden uit aan preventie? Geen euro meer dan normaal.

Directe investeringen van de Nederlandse regering in een gezonde leefstijl, preventie zijn nodig om echt lange termijn voordeel te behalen. Roken staat nog altijd met stip op nummer een als grootste ziekmaker (bijna een kwart van de Nederlandse bevolking rookt - CBS (2019) . Met alle gevolgen van dien, voor zowel de roker zelf als de mee-roker. Roken is verantwoordelijk voor 2,4 miljard aan zorgkosten. (Volksgezondheidenzorg, 2020)

Het ondertekende  preventie akkoord sneeuwt onder en de cijfers van overgewicht, obesitas en hart- en vaatziekten blijven schrikbarend.

Geen verandering betekent dat we afstevenen op een leefstijl epidemie. Het geld dat we besteden aan ziekte en zorg  dient geoormerkt te worden voor de toekomst; gedrag en gezondheid! Voor alle Nederlanders, jong - oud, dient een investering welke meer balans creëert  tussen de vijf leefstijlelementen; meer bewegen, niet roken, matig tot geen alcohol, gezonde voeding en voldoende ruimte voor ontspanning altijd ondersteunt te worden.

Daarmee kunnen we grote stappen zetten. Preventie vereist bewustwording en direct beschikbare steun bij een noodzaak tot actie. Ook en misschien wel juist werkgevers hebben daarin een voorbeeldrol. Het aanbieden van PMO's/healthchecks en persoonlijke ondersteuning laat zien dat het mogelijk is om aangeleerd gedrag te veranderen en te kiezen voor een gezonde leefstijl.

Wij vinden dat deze vorm van bewustwording voor iedereen beschikbaar dient te zijn. Alleen samen kunnen we de obesogene samenleving veranderen, waarbij alle micro keuzes bij elkaar, zoals kiezen voor de fiets, trap in plaats van lift, verlaging btw op groente en fruit en een gezonde lunch een groot verschil kunnen maken op lange termijn. Investeren in preventie loont!

Over de schrijver
Regelmatig ben ik te vinden bij onze klanten voor het uitvoeren van gezondheidsonderzoeken en het adviseren van de medewerkers. Bij iedere deelnemer vind ik het een uitdaging om praktische tips mee te geven die deze persoon helpen om net dat beetje gezonder te worden. Daarnaast houd ik mij op kantoor bezig met ons online vitaliteitplatform. De afwisseling tussen contact met medewerkers en achter de computer werken, maakt dat het voor mij de perfecte combinatie is!