DIT ZIJN DE 4 KENMERKEN VAN NULVERZUIMERS | HollandFit
DIT ZIJN DE 4 KENMERKEN VAN NULVERZUIMERS
08 oktober 2020 

DIT ZIJN DE 4 KENMERKEN VAN NULVERZUIMERS

De meeste HR-managers en organisaties focussen zich op het terugdringen van verzuim. Logisch, door verplichting het loon door te betalen hebben werkgevers groot belang bij het terugdringen van het ziekteverzuim van hun werknemers.

Wilt u weten wat verzuim kost in uw organisatie? Bereken het hier.  Uit de Nationale enquête arbeidsomstandigheden 2019 blijkt dat het gemiddelde verzuim van een medewerker 7,8 dagen was, waarbij ruim 17 procent burn-out klachten ervaart.

In iedere organisatie zijn er medewerkers die regelmatig verzuimen, maar er zijn ook collega’s die niet of bijna nooit verzuimen. Dit noemen we nulverzuimers. Zij werken onder dezelfde leidinggevende, arbeidsomstandigheden, maar melden zich niet ziek.

Positieve kenmerken Nulverzuimers

Werkplezier

Iedere dag halen zij vreugde uit het werk wat zij doen. Nulverzuimers hebben een positieve mindset. Ook zij hebben dagen dat ze geen zin hebben in het werk of minder leuke werkzaamheden uitvoeren. Zij denken in mogelijkheden en kansen.

Bereid tot actie

Nulverzuimers kennen ook tegenslagen. Kenmerk van mensen die zich niet ziekmelden is dat zij direct zoeken naar een oplossing bij problemen. Dit kan zijn het inschakelen van een coach, afspraak bij huisarts of sociale steun van vrienden en familie.

Persoonlijke kenmerken

Opvoeding speelt bij wel of niet ziekmelden een grote rol. Nulverzuimers hebben vaak meegekregen dat je je voor een verkoudheid niet ziek meldt. Dit is een goede eigenschap. Gevaar is wel dat iemand te lang doorloopt met zijn klachten. Psychosociale arbeidsbelasting, waaronder werkdruk en werkstress kunnen ervoor zorgen dat de batterij van een medewerker langzaam leegloopt. Als sprake is van deze situatie, dien je meteen actie te ondernemen om langdurig verzuim te voorkomen.

Gezonde leefstijl

Door gezond te leven neemt de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2 af. Dit betekent voldoende bewegen, gebalanceerd voedingspatroon, weinig tot geen alcohol, niet roken en voldoende ontspanning. Uit recente publicaties blijkt dat lichamelijke activiteit de weerstand tegen COVID-19 pandemie doet toenemen Jiménez-Pavón et al., 2020; Laddu et al., 2020). Wetenschappers verwachten dat de lichamelijke inactiviteit nog verder zal toenemen door thuiswerken. Uit cijfers van NOC*NSF blijkt dat mensen minder zijn gaan sporten tijdens de crisis. Bewegen zorgt voor een versterking van het immuunsysteem.

Wat kun je doen als werkgever?

Als organisatie kun je kijken naar de oorzaken van verzuim, maar je kunt ook leren van nulverzuimers. Creëer een omgeving waarbij blijven leren centraal staat. Ondersteun nieuwe initiatieven en zorg dat medewerkers autonomie hebben over het werk dat zij uitvoeren. Daarnaast kun je een gezonde leefstijl stimuleren door sporten op het werk te faciliteren en het uitvoeren van health checks etc. Voor alle werkenden geldt dat waardering belangrijk is. Een omgeving waar regelmatig complimenten uitgedeeld worden, zorgt ervoor dat medewerkers met plezier naar het werk gaan.

Verzuim terugdringen in organisatie

HollandFit helpt bedrijven met het terugdringen van verzuim. Dit doen wij onder andere door inzet van de vitaliteitscan. Een onderdeel van onze vitaliteitscan is de Work Ability Index. Voor het meten van het werkvermogen werken we samen met Blik op Werk. De WAI is een vragenlijst die het werkvermogen meet. De uitkomst van de WAI is een goede voorspeller gebleken van iemands inzetbaarheid voor nu en in de toekomst. Meer informatie klik hier.

Wat kun je doen als werkgever?

Als organisatie kun je kijken naar de oorzaken van verzuim, maar je kunt ook leren van nulverzuimers. Creëer een omgeving waarbij blijven leren centraal staat. Ondersteun nieuwe initiatieven en zorg dat medewerkers autonomie hebben over het werk dat zij uitvoeren. Daarnaast kun je een gezonde leefstijl stimuleren door sporten op het werk te faciliteren en het uitvoeren van healthchecks etc. Voor alle werkenden geldt dat waardering belangrijk is. Een omgeving waar regelmatig complimenten uitgedeeld worden, zorgt ervoor dat medewerkers met plezier naar het werk gaan.


Over de schrijver
Als klant- en projectmanager binnen HollandFit is geen dag hetzelfde! Een van de leukste onderdelen van mijn functie vind ik het gesprek aangaan over vitaliteit. Het geeft mij energie om elke dag bezig te zijn met projecten die een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheid en vitaliteit van werkend Nederland en ik geloof echt dat je elke dag opnieuw met kleine aanpassingen in leefstijl een verschil kan maken!