Wat is werkgeluk en waarom is het belangrijk? 5 tips om werkgeluk op de werkvloer te vergroten | HollandFit
Het vergroten van werkgeluk op de werkvloer
20 september 2022 

Het vergroten van werkgeluk op de werkvloer

Werkgeluk is een concept uit de positieve psychologie dat zich richt op de mogelijkheden van mensen in plaats van hun beperkingen. Het is aangetoond dat bedrijven die het werkgeluk van hun medewerkers verhogen, productieve, creatieve en innovatieve medewerkers creëren. Gelukkige medewerkers zijn daarnaast ook veerkrachtiger, meer betrokken, klantvriendelijker, gericht op teamwerk en gezonder. Er zijn dus genoeg redenen om te investeren in werkgeluk. Maar hoe bereik je dit?

Factoren van invloed op werkgeluk

Volgens het PERMA model van Martin Seligman zijn er 5 factoren die werkgeluk beïnvloeden.

 • P: Positieve emoties
 • E: Engagement (bevlogenheid)
 • R: Relaties
 • M: Meaning (zingeving)
 • A: Accomplishment (succes)

Positieve emoties

Hierbij gaat het om het goede gevoel bij je medewerkers en de inspiratie die ze halen uit de dingen die ze doen. Denk bij positieve emoties aan lachen, plezier maken, genieten, jezelf zijn, tevredenheid en optimisme, maar ook aan dankbaarheid en waardering geven én ontvangen.
Positieve emoties dragen bij aan het versterken van persoonlijke hulpbronnen op het gebied van fysieke gezondheid, intellectueel vermogen, psychologie en sociale vaardigheden. Wat weer kan leiden tot algeheel welzijn en veerkracht. Positieve emoties bevorder je door onder andere tijd te spenderen met mensen die je lief hebt, hobby’s uit te oefenen, creatief activiteiten te ondernemen, opbeurende muziek te luisteren en te reflecteren op de positieve dingen in je leven waar je dankbaar voor bent.

Engagement (bevlogenheid)

Bevlogenheid betekent de mate waarin mensen opgaan in het werk dat ze doen. Bevlogenheid wordt gekenmerkt door de flow waarin je zit, vitaliteit en toewijding. In de flow zijn betekent dat je uitdaging perfect aansluit bij je sterkte en/of vaardigheden. Bevlogenheid kan je verhogen door: activiteiten ondernemen waar je echt passie voor hebt en waarbij je de tijd vergeet, bewust in het moment leven, tijd doorbrengen in de natuur en je omgeving volledig opnemen, en bewustzijn creëren rondom je talenten en hoe je deze kunt inzetten.

(Positieve) Relaties

Versterk je verbindingen en creëer positieve relaties met collega’s, familie, vrienden of je sociale netwerk. Sociale connecties, interactie en intimiteit dragen bij aan het geluksgevoel op het werk. Bovendien zorgt een goede verbinding met collega's er ook voor dat er steun is in moeilijke tijden. Bouw positieve relaties op door belangstellende vragen te stellen aan mensen die je minder goed kent, door deel te nemen aan activiteiten die je interessant vindt, vriendschappen aan te gaan met kennissen en het contact te versterken met degenen die je al een tijd niet gezien of gesproken hebt. Kortom: bouw relaties op en onderhoudt ze.

Meaning (zingeving)

Zingeving duidt op de mate waarin mensen het gevoel hebben dat hun werk ergens toe dient en in hoeverre het een bijdrage levert. Door te ontdekken wat er écht toe doet en hoe je bijdraagt aan iets groters dan jezelf, ervaar je een diepere voldoening en tevredenheid. Dit kan leiden tot meer werkgeluk. Zo vind je meer zingeving en betekenis in je werk: doe onderzoek naar bedrijven of organisaties die bij je passie en waarden aansluiten, zet je talenten in om anderen te helpen en creëer verbinding met mensen die dichtbij je staan.

Accomplishment (succes)

Ambities en doelgerichtheid drijven mensen vooruit. Het is belangrijk om duidelijk te hebben waar je naartoe wilt en wat je wilt bereiken. Doelen behalen en successen vieren versterken het werkplezier en bevorderen van werkgeluk. Daarbij is intrinsieke motivatie een belangrijkere factor voor werkgeluk dan extrinsieke motivatie. Hoe zorg je voor succes: zorg ervoor dat je doelen SMART geformuleerd zijn, wees creatief in het vieren van je successen en reflecteer op je behaalde successen.

Tips voor het vergroten van werkgeluk op de werkvloer

Tips voor werkgevers:

 1. Stimuleer het uitwisselen van positieve feedback en waardering binnen het bedrijf
 2. Bevorder een gezonde balans tussen werk en privé
 3. Creëer ontspanningsmogelijkheden om de batterij weer op te laden
 4. Zorg ervoor dat je de talenten van een ieder kent en deze op effectieve wijze kan inzetten
 5. Kijk naar welke teambuilding activiteiten geschikt zijn voor jouw team en organiseer ze regelmatig
 6. Zorg ervoor dat je doelen duidelijk zijn en dat successen gevierd worden
 7. Een vitaliteitsscan kan een mooie eerste stap zijn om de vitaliteit van jouw medewerkers in kaart te brengen

Tips voor medewerkers:

 1. Maak voldoende tijd vrij voor de dingen en mensen waar je energie van krijgt
 2. Oefen om echt in het moment te leven en geniet van de natuur of omgeving waarin je zit
 3. Bouw duurzame en betekenisvolle relaties op en onderhoudt deze
 4. Stel realistische doelen voor jezelf en ga ervan uit dat je deze kan behalen
 5. Zoek naar bedrijven die aansluiten bij jouw normen en waarden of kijk naar hoe je jouw beste kwaliteiten kan inzetten
 6. Vier en reflecteer op je successen

Benieuwd hoe jij aan de slag kan gaan met het vergroten van het werkgeluk van je medewerkers? Plan een vrijblijvende afspraak in met één van onze organisatieadviseurs om te kijken naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie!

Over de schrijver
Ik werk binnen HollandFit als vitaliteitsadviseur. Dat houdt in dat ik langs ga bij bedrijven door heel NL om gezondheidschecks uit te voeren. De vele verschillende locaties en mensen zorgen er voor dat elke dag anders is. Het is bij elke gezondheidscheck opnieuw een uitdaging om op individueel niveau te kijken naar wat iemand kan doen om vitaler te worden en om degene te motiveren om daar ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.Deze baan geeft mij energie doordat ik mijn interesses en kennis kan combineren met het helpen van mensen. Ik hoop dat ik met deze baan een steentje bij kan dragen aan een gezondere maatschappij.