GEZOND MET GOOITZEN #5 | HollandFit
GEZOND MET GOOITZEN #5 Weerstand in de herfst
13 oktober 2021 

GEZOND MET GOOITZEN #5 Weerstand in de herfst

Vitaliteitsexpert Gooitzen Postma deelt zijn kennis. Met interessante weetjes en praktische tips over alles omtrent vitaliteit. Het thema van vandaag: weerstand in de herfst!

Geritsel van vallende bladeren, schone lucht, mooie kleuren, storm en regen en daarna opwarmen met een grote mok warme thee voor de kachel. De herfst in een notendop. Echter, daarnaast is de herfst ook een seizoen waarin verkoudheid en griep om de hoek liggen. Zeker nu het griepvirus als gevolg van de coronamaatregelen minder de kans heeft gekregen zich te verspreiden, wordt een stevige griepgolf verwacht dit najaar. Hoe houd je deze griep buiten de deur?

Weerstand

Alles begint bij het opbouwen van een goede weerstand. Je weerstand hangt af van je afweersysteem, ofwel immuunsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat ‘indringers’, zoals bacteriën en virussen, je lichaam niet ziek kunnen maken. Ons huidige afweersysteem heeft 2 afweerlinies:

  • Eerstelijnsafweer: barrière die ons beschermt tegen het binnendringen van bacteriën, schimmels en virussen. Deze lijn wordt vooral gevormd door de huid.
  • Tweedelijnsafweer: Mocht een ziekteverwekker toch het lichaam binnendringen, dan stuit deze op de tweedelijnsafweer. Deze lijn bevindt zich in het bloed, in weefselvloeistof en in lymfevaten. Deze afweerlinie bestaat uit diverse typen witte bloedcellen.

Echter, hoe zorg je ervoor dat beide linies zo goed mogelijk hun werk kunnen doen om zo te voorkomen dat je geveld wordt door bijvoorbeeld een griepvirus?

Tips voor een betere weerstand

Ter ondersteuning van je eerstelijnsafweer, draagt een goede hygiëne bij. Was je handen, nies in je elleboog en snuit je neus in een papieren zakdoek. Echter, onze tweedelijnsafweer moeten we van binnenuit ondersteunen. Met andere woorden, hier gaat het om leefstijl:

Gezonde voeding

  • Neem dagelijks 250 gram groente en 2 stukken fruit. Verdeel dit over de dag: ’s ochtends een groene smoothie, in de middag een kopje soep of salade en als tussendoortje een stuk fruit of rauwkost zoals een appel, wortel of komkommer.
  • Vermijd zoveel mogelijk suiker: stop met suiker in je thee of koffie, check de etiketten van pakjes en zakjes en eet vooral meer onbewerkt en natuurlijk voedsel.

Ontspanning

  • Schaal niet af op je slaap! Probeer minimaal 7 uur per nacht te slapen.
  • Plan wekelijks een moment in voor jezelf: Waar krijg je energie van? Waar laad je van op? Probeer je daarnaast te omringen met mensen waar je energie van krijgt.

Beweeg!

  • Zitten is net zo slecht als chronische stress of ongezond eten. Probeer ieder geval dagelijks 30 minuten matig intensief te bewegen en combineer dit met een paar keer in de week intensieve training.

Wist je dat?

  • Je niet immuun kan worden voor het griepvirus. Dat komt omdat het influenzavirus, dat de ziekte veroorzaakt, elk jaar net weer anders is.
  • Sinaasappels niet de grootste vitamine C-bom zijn. In spruiten en rode paprika zit zelfs veel meer van deze vitamine dan in sinaasappels. Ook vind je haar in kiwi, aardbeien en aardappels.
  • Poep je veel kan vertellen over je gezondheid en weerstand. Check daarom regelmatig je ontlasting. Hoe? Daar lees je Hier meer over.
  • Ben je een knuffelaar? Dat is goed nieuws! Want ook door te knuffelen kun je je immuunsysteem een boost geven: hierdoor produceert je lichaam namelijk het hormoon ‘oxytocine’. Dit zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en minder stress ervaart.
  • Een zuurpruim zijn is juist niet goed voor je weerstand! Zuurpruimen ervaren over het algemeen meer stress, waardoor je cortisolniveau wordt verhoogd. Op de lange termijn heeft dit een negatief effect op je immuniteit.

Ben jij inmiddels klaar voor de herfst? Lukt het jou bovenstaande tips te implementeren in je huidige leefstijl? Heb je vragen of opmerkingen dan kun je me altijd een bericht sturen via LinkedIn of g.postma@hollandfit.nl Heb je een onderwerp voor #gezondmetgooitzen laat het me weten!

Over de schrijver
Als vitaliteitsdeskundige geef ik adviezen aan bedrijven en medewerkers op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ik krijg energie van mijn werkzaamheden, juist de afwisseling maakt het leuk en interessant. Zo geef ik o.a. trainingen, voer ik PMO’s uit en geef ik adviezen en presentaties aan bedrijven op basis van de uitkomsten van het uitgevoerde onderzoek.