GEZOND MET GOOITZEN #10
GEZOND MET GOOITZEN #10 Nachtrust
02 maart 2022 

GEZOND MET GOOITZEN #10 Nachtrust

GEZOND MET GOOITZEN #10 // Vitaliteitsexpert Gooitzen Postma deelt zijn kennis in een nieuwe rubriek. Met interessante weetjes en praktische tips over alles omtrent vitaliteit. Vandaag gaat het over slaap. Het belangrijkste herstelmechanisme van het lichaam.

Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart minimaal eens per jaar een periode van slecht slapen. Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2018 slaapproblemen. Dat meldt het CBS op basis van cijfers uit de Gezondheidsenquête. Van de mensen die slaapproblemen hebben, zegt 40 procent dat ze zó slecht slapen dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Goed om dus voldoende aandacht te hebben voor slaap.

Oorzaken van verminderde nachtrust kunnen sterk uiteenlopen. Denk bijvoorbeeld aan stress, piekeren, ploegendienst, hormonale ontwikkelingen, pijn, snurken, enzovoorts. Hoewel je niet alles kunt beïnvloeden, kun je wel proberen de nacht zo optimaal mogelijk te maken.

Als je te weinig of slecht slaapt heeft dit gevolgen voor je gezondheid. De kans is groot dat je minder presteert op het werk of tijdens het sporten. Je bent vermoeider, je concentratievermogen neemt af en je raakt sneller geïrriteerd. Het afweersysteem gaat achteruit, je hebt minder energie en de stofwisseling werkt minder goed.

Mogelijke oorzaken van slaapproblemen zijn te vinden in stress, leefstijlfactoren, omgeving en gebrek aan regelmaat. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om beter te slapen!

Tips voor een betere nachtrust

  1. Voldoende licht en beweging zijn erg belangrijk voor een goede nachtrust. Ga dus naar buiten en trek je wandelschoenen aan. Heb je een dag waar je weinig naar buiten kan? Zorg dan voor een goede lichtlamp (daglamp) om in te werken.
  2. Vermijd snoozen. Onze hersenen willen graag ongestoord slapen en natuurlijk wakker worden. Snoozen is daarvan het tegenovergestelde. Het onderbreekt de slaapcyclus en herstart deze, waardoor je met een moe gevoel opstaat. When you Snooze you Lose.
  3. Drink geen alcohol voor het slapen gaan. Je slaapt misschien wel sneller in maar de kwaliteit van slaap wordt minder. Nicotine en cafeïne zijn stimulerende stoffen. Niet roken en je cafeïneintake verminderen verbeteren je slaap.
  4. Besteed voldoende aandacht aan ontspanning en rust gedurende de dag. Hoe goed we slapen heeft te maken met hoe we ons over de dag heen gedragen. Besteed o.a. 1,5-2 uur voordat je gaat slapen aan ontspannende activiteiten zoals lezen, muziek luisteren en/of creatief bezig zijn.
  5. Teveel stress/spanning is de grootste veroorzaker van slaapproblemen. Zorg dat je dit aanpakt. Heb je last van piekeren? Las een piekerkwartier in, let bewust wat meer op je ademhaling gedurende de dag of schrijf gedachten van je af. Ook het hebben van voldoende uitlaatkleppen kan ondersteunen.

Heb jij vragen over slaap en/of wil je jouw slaaptip delen dan kun je reageren op dit bericht. Wil je dat er aandacht wordt besteed aan een speciaal thema op deze rubriek of wil je weten wat HollandFit kan beteken voor je bedrijf op het gebied van slaap dan kun je een mail sturen naar g.postma@hollandfit.nl of een DM op LinkedIn.

Op de hoogte blijven van de maandelijkse rubriek 'Gezond met Gooitzen'? Volg ons op LinkedIn, Instagram of Facebook!

Over de schrijver
Als vitaliteitsdeskundige geef ik adviezen aan bedrijven en medewerkers op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ik krijg energie van mijn werkzaamheden, juist de afwisseling maakt het leuk en interessant. Zo geef ik o.a. trainingen, voer ik PMO’s uit en geef ik adviezen en presentaties aan bedrijven op basis van de uitkomsten van het uitgevoerde onderzoek.