Gezond met Gooitzen #18 De kracht van zonnestralen: waarom daglicht in het voorjaar zo belangrijk is voor jouw gezondheid
Gezond met Gooitzen #18 De kracht van zonnestralen: waarom daglicht in het voorjaar zo belangrijk is voor jouw gezondheid
20 maart 2023 

Gezond met Gooitzen #18 De kracht van zonnestralen: waarom daglicht in het voorjaar zo belangrijk is voor jouw gezondheid

Elke maand deelt vitaliteitsadviseur Gooitzen zijn kennis over alles omtrent vitaliteit in zijn rubriek. Vandaag is de eerste officiële lentedag en nu de dagen langer worden, is het een goed moment om stil te staan bij het belang van daglicht voor onze gezondheid. Daglicht heeft namelijk niet alleen invloed op onze fysieke gezondheid, maar ook op onze mentale gesteldheid. In deze blog gaan we daarom dieper in op de positieve effecten van daglicht en worden praktische tips gegeven om optimaal te profiteren van het daglicht in het voorjaar.

 

Daglicht en onze fysieke gezondheid

Daglicht is van groot belang voor onze fysieke gezondheid. Het is een belangrijke bron van vitamine D, wat ons lichaam nodig heeft voor de opname van calcium en fosfor en daarmee voor sterke botten en spieren. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol in het immuunsysteem en kan bijdragen aan de preventie van verschillende ziekten, waaronder diabetes en hart- en vaatziekten.

Daarnaast speelt daglicht een belangrijke rol in het reguleren van onze biologische klok. Ons lichaam heeft een intern ritme van ongeveer 24 uur, dat wordt aangestuurd door de hersenen en onder meer wordt beïnvloed door licht en donker. Blootstelling aan daglicht in de ochtend helpt ons om ons ritme te synchroniseren met de dag-nacht cyclus en bevordert daarmee een gezond slaappatroon. Een verstoord dag- en nachtritme kan leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en een verstoorde hormoonhuishouding.

circadiaans-ritme

 

Daglicht en onze mentale gezondheid

Daglicht heeft niet alleen effect op onze fysieke gezondheid, maar ook op onze mentale gesteldheid. Blootstelling aan daglicht heeft namelijk invloed op de aanmaak van verschillende neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, die een belangrijke rol spelen in ons gevoel van welzijn.

Zo kan een gebrek aan daglicht leiden tot een tekort aan serotonine, wat kan leiden tot een neerslachtig gevoel en zelfs depressie. Een tekort aan dopamine, dat onder meer zorgt voor motivatie en focus, kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan concentratie.

De blootstelling aan daglicht zorgt voor een verbeterde stemming, meer energie en een betere slaapkwaliteit. Bovendien kan een wandeling in de buitenlucht zorgen voor ontspanning en stressvermindering.

 

Tips om optimaal te profiteren van daglicht in het voorjaar

  1. Ga regelmatig naar buiten: Zorg ervoor dat je regelmatig naar buiten gaat, bij voorkeur in de ochtenduren. Maak bijvoorbeeld een wandeling of fiets een stukje naar je werk.
  2. Zorg voor voldoende lichtinval: Zorg ervoor dat er voldoende lichtinval is in huis en op het werk. Open de gordijnen en zet ramen open als het kan.
  3. Zorg voor een gezond dag- en nachtritme: Probeer een gezond dag- en nachtritme aan te houden door op vaste tijden op te staan en naar bed te gaan. Zo blijft je biologische klok goed afgestemd op de dag-nacht cyclus.
  4. Maak gebruik van pauzes: Als je de hele dag binnen zit, is het goed om regelmatig een pauze te nemen en even naar buiten te gaan. Zo krijg je voldoende daglicht én frisse lucht.


Kortom, daglicht is essentieel voor onze gezondheid, zowel op fysiek als op mentaal vlak. Door voldoende daglicht op te nemen en hier bewust mee om te gaan, kunnen we ons lichaam en onze geest in optimale conditie houden. Met deze praktische tips kan iedereen het daglicht in het voorjaar optimaal benutten!

Over de schrijver
Als vitaliteitsdeskundige geef ik adviezen aan bedrijven en medewerkers op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ik krijg energie van mijn werkzaamheden, juist de afwisseling maakt het leuk en interessant. Zo geef ik o.a. trainingen, voer ik PMO’s uit en geef ik adviezen en presentaties aan bedrijven op basis van de uitkomsten van het uitgevoerde onderzoek.