Elke maand deelt vitaliteitsadviseur Gooitzen zijn kennis over alles omtrent vitaliteit in zijn rubriek. Deze maand heb ik een leuke vraag gekregen over hoe je op een gezonde manier kan thuiswerken. Het is steeds normaler geworden om een deel van je werkweek thuis door te brengen. Thuiswerken lijkt ideaal, omdat je geen reistijd hebt en niet wordt afgeleid door collega's. Toch brengt thuiswerken ook risico's met zich mee. Ik zet enkele voor- en nadelen van thuiswerken voor je op een rij en geef je tips voor een ideale thuiswerksituatie!
Voordelen thuiswerken:
- Betere balans tussen werk-privé. Je hoeft niet te stressen om de hond nog op tijd uit te laten of de kinderen naar de opvang te brengen.
- Minder reistijd. Hierdoor kun je langer uitslapen en meer bewegen!
- Je concentratie en productiviteit neemt toe.
Nadelen thuiswerken:
- Eenzaam. Thuiswerken kan eenzaam zijn doordat je minder spontante ontmoetingen en contacten met collega’s kunt hebben.
- Geen goede arbeidsomstandigheden. Je hebt geen extra monitor of je bureau is niet in hoogte verstelbaar. Hierdoor kan je lichaam vast komen te zitten.
- Geen stok achter de deur. Thuiswerken vergt discipline. De een heeft moeite om een werkdag te starten en een ander neemt geen pauzes en werkt langer door.
- Vermenging werk/privé; geen gezette werktijden. Even de was, afwas, pakketje ophalen etc. Het gevaar bestaat dat je te veel privézaken regelt, waardoor je je onvoldoende kunt concentreren op het werk. Bij een disbalans kan thuiswerken voor meer stress zorgen.
Met deze zeven thuiswerktips ben je thuis net zo succesvol als op kantoor!
1. Bereid een gezonde maaltijd
Als je thuis werkt, liggen er veel voedselverleidingen op de loer. Maak je ontbijt en lunch van tevoren klaar, zodat het makkelijker is om gezondere voedingskeuzes te maken. Natuurlijk ook belangrijk om jouw weerstand op pijl te houden in deze tijd!
2. Zorg voor een rustige omgeving
Werken in de woonkamer met spelende kinderen is niet bepaald rustig. Zorg voor een goede plek waar je geconcentreerd en goed je werk kunt doen.
3. Maak een planning van de dag met begin- en eindtijd.
Benader je werk ook zoals je dat op kantoor zou doen. Kleed je aan. Bepaal van tevoren hoe laat je gaat starten en op welk tijdstip je werkdag klaar is. Heb je moeite met afronden? Zet dan 15 minuten voor de eindtijd een wekker en begin dan met afronden.
4. Werk in blokken
Niemand kan heel de dag efficiënt werken. Plan blokken, waardoor je een afwisselende werkdag hebt met verschillende taken. Doe lastige taken aan het begin van de dag. Tijdens een energiepiek gaan klussen je eenvoudiger en sneller af.
5. Plan (wandel)pauzes
Beweeg minimaal iedere 30 minuten. Nu je geen reistijd hebt kan je prima de dag beginnen met een half uur wandelen vóór je aan het werk gaat. Loop tussendoor twee minuten, zodat je bloeddoorstroming in je benen weer op gang kan komen. Zet eventueel een wekker op je telefoon of met een kookwekker voor een extra attentie. Even 'planken' of een paar minuten 'squats' doen zijn ook opties! Naast korte breaks is een lange pauze ook aan te raden. Een lunchwandeling is een goede manier om in beweging te komen en even weg te gaan van je thuiswerkplek.
6. Moeilijke opdracht? Zorg dat je offline bent
Als je je wilt concentreren, zorg dat je offline bent. Je kunt je e-mailprogramma uitzetten of je telefoon op stil zetten, waardoor je ongestoord kunt werken. Uit onderzoek is gebleken dat als je gestoord wordt (telefoontje, collega aan je bureau etc.) terwijl je goed bezig bent, het 8-12 minuten duurt voordat je je weer volledig kan focussen op een taak. Breng wel je collega’s op de hoogte dat je even niet bereikbaar bent.
7. Wees alert op onderbrekingen
Als je aan iemand denkt die je nog moet bellen of een taak die je nog af moet maken, schrijf het dan op je takenlijst. Ga vervolgens door waarmee je bezig was.
Waaraan moet een werkplek (in huis) voldoen?
Thuis heb je vaak niet alle functionaliteiten die je op het werk wel hebt. Toch zijn er zaken waar je rekening mee kan houden. Ook voor de werkplek thuis is een goede stoel en tafel en de juiste verlichting belangrijk. Voor werken met computers en beeldschermen gelden dezelfde regels als op kantoor. Net als voor het instellen van je stoel en je bureau.