GEZOND MET GOOITZEN #9 Voordelen geen vlees en vis?
GEZOND MET GOOITZEN #9 Voordelen vegetarisch dieet
31 januari 2022 

GEZOND MET GOOITZEN #9 Voordelen vegetarisch dieet

Elke maand deelt vitaliteitsadviseur Gooitzen zijn kennis over alles omtrent vitaliteit in zijn rubriek. Het thema van vandaag is vegetarisme. Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Wat zijn de voordelen van geen vis en vlees?

Positieve effecten

Met een vegetarisch voedingspatroon heb je een lagere voedselafdruk. Je draagt minder bij aan de vleesindustrie, waardoor minder broeikasgassen worden uitgestoten. Daarnaast is vegetarisch dieet niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Vegetariërs hebben namelijk een verlaagde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten:

1.    Het voedingspatroon van vegetariërs bevat minder verzadigde vetten. Hierdoor is de (ongezonde) LDL cholesterol in het bloed lager. Hoe hoger de LDL-cholesterol waarde in het bloed, hoe groter de kans op het dicht slippen van de aderen.

2.    Uit onderzoek blijkt dat vegetariërs over het algemeen een gezondere BMI hebben in vergelijking met niet-vegetariërs. Het voedingspatroon bestaat uit meer vezelrijke en vetarme producten, waardoor een vegetarisch dieet effectief is om lichaamsmassa te verminderen. Een te hoog BMI verhoogt het risico op medische aandoeningen.

3.    Over het algemeen hebben vegetariërs een lagere bloeddruk in vergelijking met niet-vegetariërs. Meerdere factoren hebben invloed op de bloeddruk: overgewicht, roken, alcoholgebruik, stress en voedingspatroon. Uit onderzoek blijkt dat vegetariërs een gezondere levensstijl hebben.

4.    Een vegetarisch voedingspatroon, bestaande uit veel groentes en volkoren producten, verhoogt de insuline sensitiviteit. Hierdoor vermindert het de risico op de ontwikkeling van diabetes type 2.

Hoe maak ik de switch naar minder/geen vlees?

1.    Maak een concreet plan

Het is belangrijk om klein te beginnen en stap voor stap uit te breiden. Daarnaast is het belangrijk om deze stappen concreet te maken. Hoeveel dagen in de week wil je geen vlees eten? Tijdens de lunch of bij het avondeten? En op welke dagen? En wat ga je dan wel eten?

2.    Ontdek vleesvervangers

Peulvruchten en noten zijn goede vleesvervangers die gemakkelijk het vlees en de vis in je maaltijd kunnen vervangen. Daarnaast zijn er verschillende groentes die een vleesstructuur hebben, bijvoorbeeld paddenstoelen.

3.    Ga opzoek naar aantrekkelijke vegetarische recepten

Het is gemakkelijker om te vertrouwen op een bestaand vegetarisch recept dan zelf opzoek te gaan naar een passende vleesvervanger. Bestaande vegetarische recepten bevatten goede mixen van kruiden en sauzen, zo voorkom je teleurstelling.

Heb je een vraag over vegetarisch eten of wil je dat er aandacht wordt besteed aan een speciaal thema in deze rubriek dan kun je me een mail sturen naar g.postma@hollandfit.nl of een bericht op LinkedIn.

Op de hoogte blijven van de maandelijkse rubriek 'Gezond met Gooitzen'? Volg ons op LinkedIn, Instagram of Facebook!

Over de schrijver
Als vitaliteitsdeskundige geef ik adviezen aan bedrijven en medewerkers op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ik krijg energie van mijn werkzaamheden, juist de afwisseling maakt het leuk en interessant. Zo geef ik o.a. trainingen, voer ik PMO’s uit en geef ik adviezen en presentaties aan bedrijven op basis van de uitkomsten van het uitgevoerde onderzoek.