Dag van het zelfvertrouwen
Dag van het zelfvertrouwen

8 februari is het de dag van het zelfvertrouwen. Iedereen kampt weleens met onzekerheid of weinig zelfvertrouwen. De één meer dan de ander en het kan ook verschillen per dag. Om iedereen die kampt met weinig zelfvertrouwen of onzekerheid een hart onder de riem te steken is de dag van het zelfvertrouwen in het leven geroepen.

Een misverstand dat vaak voorkomt is dat zelfvertrouwen genetisch bepaald is en dat je het nou eenmaal wel of niet hebt. Niks is minder waar, meer zelfvertrouwen hebben kun je zeker leren. In deze blog geven we daarom een aantal tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

1.    Weet wat je kernwaarden zijn

Ieder mens heeft bepaalde kernwaarden, oftewel principes over wat je wel en niet belangrijk vindt in het leven. Als je weet wat jouw kernwaarden zijn, kun je keuzes maken die hierbij passen. Als je leven niet voldoet aan je eigen waarden, of als je deze niet kent, waar baseer je je keuzes dan op? Dan luister je al snel te veel naar wat anderen ergens van vinden. Op het moment dat je je eigen kernwaarden kent en daar je keuzes op baseert, ervaar je veel meer zelfvertrouwen en zit je beter in je vel.

2.    Stap buiten je comfortzone

Binnen je comfortzone voel je je veilig en vertrouwd. Buiten je comfortzone stappen draagt echter wel bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Ook hierbij helpt het om te weten wat je kernwaarden zijn. Iets doen wat buiten je comfortzone ligt, maar binnen je kernwaarden ligt, zorgt voor meer zelfvertrouwen en daarmee voor geluk en succes.

3.    Durf fouten te maken

Geef jezelf toestemming om fouten te maken. Van fouten maken kun je alleen maar leren. En wanneer je leert om ergens op een andere manier mee om te gaan of naar te kijken, kan het zelfs bijdragen aan je zelfvertrouwen. Wees dus niet te perfectionistisch en durf de controle los te laten!

4.    Vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf vergelijken met anderen heeft geen nut. Je gaat je er alleen maar minder goed van voelen. Iedereens leven is anders, daarom is het zinloos om je eigen leven met dan van een ander te vergelijken.

5.    Durf nee te zeggen

Leer om ‘nee’ te mogen zeggen zonder jezelf te hoeven verantwoorden of uit te hoeven leggen waarom je ‘nee’ zegt. Je zelfvertrouwen zal vergroten op het moment dat je voor jezelf durft op te komen en je grenzen durft aan te geven.

6.    Laat verwachtingen van anderen los

De enige mening waar je echt waarde aan moet hechten is die van jezelf. Het is jouw leven en wat anderen hiervan vinden is niet belangrijk. Maak keuzes waar jij blij van wordt. Leer te vertrouwen op jezelf en de keuzes die je maakt.


Over de schrijver
Ik werk binnen HollandFit als vitaliteitsadviseur. Dat houdt in dat ik langs ga bij bedrijven door heel NL om gezondheidschecks uit te voeren. De vele verschillende locaties en mensen zorgen er voor dat elke dag anders is. Het is bij elke gezondheidscheck opnieuw een uitdaging om op individueel niveau te kijken naar wat iemand kan doen om vitaler te worden en om degene te motiveren om daar ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.Deze baan geeft mij energie doordat ik mijn interesses en kennis kan combineren met het helpen van mensen. Ik hoop dat ik met deze baan een steentje bij kan dragen aan een gezondere maatschappij.