KOM UIT JE COMFORTZONE | HollandFit
KOM UIT JE COMFORTZONE

Met beweging creëer je verandering en groei. De basis voor groei is verandering. Kleine stappen net buiten je comfortzone. Grijp jij je kans als een headhunter je belt voor en nieuwe baan? Helaas, lang niet iedereen zit zo in elkaar. Verandering is spannend. Het is vertrouwd om te werken met collega's die je al tien jaar kent Je verzint redenen om het niet te doen. Toch, loont het de moeite om uit je comfortzone te stappen. Als je voor de eerste keer naar een nieuwe sportclub gaat of alleen op vakantie gaat. Terwijl je normaal samen reist. Achteraf blijkt vaak dat het helemaal niet eng was om alleen te reizen. Door de stap te nemen ben je gegroeid in je ontwikkeling.

Wat is de comfortzone?

Voor iedereen ziet de comfortzone er anders uit. De een vindt het fijn om drukte en mensen om zich heen te hebben en de ander voelt zich het prettigst als hij alleen is. Hoe je comfortzone er ook uit ziet, iedereen begrijpt wel wat ermee wordt bedoeld. Je voelt je op je gemak, veilig en vertrouwd. Je hoeft geen taken of activiteiten te ondernemen waar je spanning van krijgt. De comfortzone biedt jou een veilige haven.

Man zittend tegen een boom werkend op zijn laptop


Kruip uit je comfortzone op het werk

Het is fijn om dingen te doen, zoals je het altijd doet. Alleen als je te lang hetzelfde blijft doen, zonder verandering kom je tot stilstand. Je beweegt niet over jouw eigen grens. Je houdt vast aan oude overtuigingen, denkbeelden of werkwijzen. Je maakt bijvoorbeeld graag presentaties in PowerPoint en zet de slides het liefste helemaal vol met tekst. Dit geeft jouw houvast. Ondanks dat je het prettig vindt dat je veel tekst hebt staan op je slides, wil je graag leren om te presenteren met minder tekst en meer plaatjes. Deze fase waar je nu in zit, is de leerzone. Hier kun je groeien en leren en experimenteren met je nieuwe keuzes. In principe is het concept hetzelfde: je maakt een presentatie, maar kiest ervoor om minder tekst te gebruiken en meer met plaatjes te werken. De comfortzone is nog dichtbij. Je past een kleine verandering toe in de uitvoering. Kies je er echter voor om helemaal geen presentatie maar te maken, maar alles uit je hoofd te vertellen dan kan de stap te groot zijn. Het kan dan gebeuren dat je niet meer slaapt van de spanning en dat je blokkeert. Je hebt geen geheugensteuntje meer. Als je nieuwe dingen wilt proberen, is het belangrijk dat je de stap niet te groot maakt. Leg de lat niet te hoog. Iedere kleine stap is winst. Als de stap te groot is, heb je kans dat je uit angst lange tijd geen nieuwe stappen meer durft te ondernemen.

Daag jezelf uit

Iedere dag kun je ervoor kiezen om uit je comfortzone te stappen. Je zult zien dat je groeit. Realiseer je dat je een comfortzone hebt en dat je het fijn vindt om daar in te vertoeven, maar de keerzijde is dat je stilstaat. In de toekomst zullen veel banen, zoals we die vandaag de dag kennen niet meer bestaan. Dit komt onder andere door digitalisering en smart automation. In 2020 is het van belang dat je blijft werken aan jouw aantrekkelijkheid voor een werkgever. Dit doe je door jezelf nieuwe vaardigheden aan te leren en uit je comfortzone te stappen. Ook werkgevers zien het belang van persoonlijke groei en het verwerven van competenties en kennis om medewerkers te verrijken. Vaak is een loopbaanbudget beschikbaar om te starten met een cursus of opleiding. Bespreek met je leidinggevende de mogelijkheden.

Werken aan duurzame inzetbaarheid

Holland Fit werkt aan duurzame inzetbaarheid bij bedrijven en haar medewerkers. Met onze vitaliteitscan meet je op een laagdrempelige manier de inzetbaarheid van jezelf en collega’s. De scan geeft inzicht in de huidige situatie, maar heeft ook een voorspellende waarde voor de toekomst. Je krijgt ook een terugkoppeling over je huidige werkvermogen. Krijg je nog wel voldoende energie van je werk? Het kan komen doordat je al te lang in de comfortzone zit. Na het invullen krijg je een individuele terugkoppeling met analyse en advies over mogelijke vervolgstappen.

Over de schrijver
Als klant- en projectmanager binnen HollandFit is geen dag hetzelfde! Een van de leukste onderdelen van mijn functie vind ik het gesprek aangaan over vitaliteit. Het geeft mij energie om elke dag bezig te zijn met projecten die een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheid en vitaliteit van werkend Nederland en ik geloof echt dat je elke dag opnieuw met kleine aanpassingen in leefstijl een verschil kan maken!