Gezond met Gooitzen #19 Digitale Detox
Gezond met Gooitzen #19 Digitale Detox
01 juni 2023 

Gezond met Gooitzen #19 Digitale Detox

GEZOND MET GOOITZEN #19 // Vitaliteitsadviseur Gooitzen Postma deelt zijn kennis in een nieuwe rubriek. Met interessante weetjes en praktische tips over alles omtrent vitaliteit. Deze maand gaat het over de voordelen van een digitale detox en hoe je deze succesvol kunt inzetten.


Het digitale dagelijkse leven

In deze tijd zijn we voortdurend verbonden met digitale technologie. Digitale apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We brengen onze dagen door met het controleren van onze smartphones, het beantwoorden van e-mails en het scrollen door sociale media. Hoewel deze technologie ons leven gemakkelijker en efficiënter kan maken, kan het ook een negatief effect hebben op ons welzijn en ons vermogen om te ontspannen en te genieten van het moment. Een digitale detox kan een manier zijn om deze negatieve effecten te verminderen en onze geest en lichaam te resetten. Je neemt dan een bewuste en tijdelijke pauze van het constante gebruik van digitale technologie, met als doel het herstellen van balans, het verminderen van stress en het herontdekken van offline activiteiten.

Voordelen digitale detox

1. Verbeterde mentale gezondheid en minder stress

Een digitale detox biedt een uitstekende mogelijkheid om je geest te resetten en beter om te gaan met stress en angst. De constante drang om onze telefoons te controleren kan ons voortdurend afleiden en onze capaciteit om te ontspannen en ons te concentreren beïnvloeden. Door een digitale detox te nemen, kunnen we onze geest tot rust brengen en ons richten op het heden, wat kan resulteren in verbeterde mentale gezondheid en welzijn. Het loskoppelen van digitale apparaten stelt ons in staat om te ontsnappen aan de constante stroom van informatie en prikkels, en om bewust te worden van ons innerlijke zelf. Dit geeft ons de kans om dieper te ontspannen, ons te verbinden met de wereld om ons heen en ons te concentreren op de belangrijke aspecten van het leven.

2. Betere slaap

Het gebruik van digitale apparaten vlak voor het slapengaan kan onze slaapkwaliteit verminderen. Door 's avonds onze apparaten uit te schakelen, kunnen we onze slaapkwaliteit verbeteren en ons lichaam de tijd geven om te ontspannen en te rusten.

3. Meer tijd voor o.a. sociale contacten

Ons voortdurende gebruik van digitale apparaten kan het lastig maken om volledig in het moment te zijn en te genieten van de tijd die we doorbrengen met vrienden en familie. Naast de waardevolle extra tijd die vrijkomt wanneer we niet langer gefocust zijn op onze telefoons, komt er ook ruimte om deze tijd te besteden aan andere leuke activiteiten. Denk aan lezen, creatief bezig zijn of sporten.

4. Betere productiviteit

Wanneer we constant worden afgeleid door onze digitale apparaten, kan het lastig zijn om ons te concentreren op taken en productief te zijn. Door onze apparaten uit te schakelen, kunnen we ons concentreren op het voltooien van taken en kunnen we onze productiviteit aanzienlijk verbeteren. Door de verleiding van meldingen, berichten en sociale media even opzij te zetten, creëren we een omgeving die bevorderlijk is voor diepe focus en concentratie. Hierdoor kunnen we efficiënter werken, onze creativiteit stimuleren en onze taken sneller en met meer nauwkeurigheid afronden.


Kortom, een digitale detox kan vele voordelen hebben voor ons welzijn en ons leven in het algemeen. Door minder tijd te besteden aan onze digitale apparaten, kunnen we ons concentreren op onze mentale en fysieke gezondheid, sociale interactie, creativiteit en productiviteit. Het kan even wennen zijn om onze apparaten uit te schakelen, maar de voordelen die we ervoor terugkrijgen, zijn de moeite waard. Ben jij al overtuigd? Lees hieronder verder voor een aantal tips over hoe je zo’n detox aan kunt pakken.

Tips voor een succesvolle detox

  1. Stel jezelf een doel: Voordat je begint met een digitale detox, is het belangrijk om een doel te stellen. Wat wil je bereiken? Wil je minder afhankelijk zijn van je telefoon of meer tijd besteden aan offline activiteiten? Het bepalen van een doel zal je helpen gemotiveerd te blijven.
  2. Maak een plan: Voordat je begint met een digitale detox, is het ook belangrijk om een plan te maken. Hoe lang wil je offline zijn? Welke digitale apparaten ga je uitschakelen? Hoe ga je je tijd besteden tijdens de detox?
  3. Maak het leuk: Een digitale detox kan een uitdaging zijn, maar het kan ook leuk zijn. Daag jezelf uit om nieuwe dingen te ontdekken en te experimenteren met offline activiteiten.
  4. Zet meldingen uit: Als je je telefoon of andere digitale apparaten gebruikt, zet dan de meldingen uit. Zo voorkom je dat je constant wordt afgeleid en kun je je beter concentreren op andere dingen.
  5. Heldere afspraken: Maak heldere afspraken met jezelf. Neem bijvoorbeeld je telefoon niet mee naar de slaapkamer, en als je voor werk of andere zaken online moet zijn maak dan afspraken met jezelf over wanneer en hoelang je online gaat zijn. Zo voorkom je dat je terugvalt in je oude gewoontes.
  6. Communiceer: Laat je vrienden en familie weten dat je offline gaat en waarom. Zo voorkom je dat ze zich zorgen maken als ze je niet kunnen bereiken.
Over de schrijver
Als vitaliteitsdeskundige geef ik adviezen aan bedrijven en medewerkers op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Ik krijg energie van mijn werkzaamheden, juist de afwisseling maakt het leuk en interessant. Zo geef ik o.a. trainingen, voer ik PMO’s uit en geef ik adviezen en presentaties aan bedrijven op basis van de uitkomsten van het uitgevoerde onderzoek.