GEZOND MET GOOITZEN #15 Fit de feestdagen door
Elke maand deelt vitaliteitsadviseur Gooitzen zijn kennis over alles omtrent vitaliteit in zijn rubriek. Het thema van vandaag is: wat doet de winter met je gewicht? De decembermaand is een periode van feestelijkheden die vaak wordt geassocieerd met een overdaad aan heerlijke, zeer smakelijke en gemakkelijk verkrijgbare voedingsmiddelen die meestal rijk zijn aan vetten en suikers. Samen met een meer inactieve levensstijl tijdens de koude herfst- en wintermaanden, kunnen een verhoogde energie-inname en een verminderd energieverbruik voor gewichtstoename zorgen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je deze verleidingen de baas blijft en toch zo fit mogelijk het nieuwe jaar ingaat?
7 tips om fit en energiek door de feestdagen te komen
Ga naar buiten
Nu de dagen weer korter worden kan je het als moeilijker ervaren om voldoende te bewegen. Probeer juist overdag buiten te bewegen. Het opdoen van daglicht helpt je bioritme een handje én bewegen in de buitenlucht zal je humeur een flinke boost geven. In de loop van de ochtend een frisse neus halen is het beste!
Beweeg voor extra gelukshormoon
Tijdens de wintermaanden wordt ons humeur slechter en stijgt vaak het stressniveau. Het gelukshormoon (serotonine) wordt namelijk aangemaakt onder invloed van zonlicht. In de wintermaanden is er minder zonlicht en daalt het gelukshormoon. Als reactie daarop vraagt je lichaam om meer comfortfood vol suikers en vetten, die geven je namelijk een goed gevoel (stijging gelukshormoon). In plaats van toe te geven aan het eten van comfort food, is het beter om lekker veel te (blijven) bewegen en sporten. Bewegen zorgt voor de aanmaak van serotonine en dopamine, waardoor je je prettiger en gelukkiger voelt. Dit kan helpen tegen de bekende ‘ winterdip’.
Geniet tijdens de feestdagen, maar houd balans
Wat is eigenlijk het effect van enkele uitspattingen in de decembermaand op het lichaamsgewicht? Het menselijk lichaam zit slim in elkaar en kan het lichaamsgewicht binnen bepaalde grenzen goed in evenwicht houden. Het gewicht trekt zich weinig aan van dagelijkse schommelingen. Een paar uitspattingen tijdens de feestdagen is dan ook niet erg. Uiteindelijk gaat het om hoe je alle andere dagen van het jaar invult en dus de balans op de lange termijn. Pas wanneer langere tijd te veel wordt gegeten zal dit ook zichtbaar zijn op de weegschaal. Gemiddeld neemt het lichaamsgewicht in de periode met feestdagen met ongeveer 0,5 kg toe. Dat is niet veel en te verklaren doordat in die periode de calorie-inname gemiddeld hoger is en er minder bewogen wordt.
Een probleem is dat er steeds meer gelegenheden zijn (of gemaakt worden) die uitspattingen lijken toe te staan. Denk aan het vieren van sinterklaas en kerst op meerdere dagen met meerdere families, werk en vrienden.
Weersta verleidingen door afspraken met jezelf te maken
December is een maand vol verleidingen: sint snoepgoed, kerst, oliebollen en nieuwjaarsborrels. Het is lastig om de verleiding van al dat lekkers en ongezonds te weerstaan, helemaal als we in groepen zijn. In groepen eten we namelijk meer. Af en toe jezelf comfort food gunnen mag. Zolang je maar van tevoren met jezelf (of partner) afspreekt hoeveel je precies mag. Doe je dat niet, dan kan het roet in je gezonde voedingspatroon gooien met als gevolg dat je het niet meer in de hand hebt.
Op de bank? Of toch maar niet…
In de winter vertrek je in het donker naar werk en kom je vaak in het donker weer thuis. Het liefst plof je neer op de bank. Doe dat toch maar niet, want uit onderzoek blijkt dat elke 120 minuten televisiekijken gepaard gaat met het eten van meer vette voedingsmiddelen en minder groente en fruit. Dus toch nog maar even dat blokje om wandelen!
Luister muziek
Wanneer je een mindere dag hebt, zet dan een oppeppende muzieklijst hard op. Upbeat muziek zorgt voor een positieve stemming, zo blijkt uit meerdere studies.
Slaap genoeg
In de winter kan je het idee hebben meer behoefte aan slaap te hebben. Dat is echter niet zo. Door overdag lekker buiten te bewegen, maak je 's avonds meer melatonine aan en slaap je beter. Onderzoek toont aan dat een onregelmatig slaapschema het hongerhormoon leptine verstoort. Hierdoor heb je tijdens je wakkere uren dus meer trek en kan je gewicht en buikomvang toenemen. Dus slaap niet te kort maar blijf ook zeker niet te lang in bed liggen. Een goede nachtrust helpt ook je immuunsysteem gezond te houden.
Genieten van de mooie (en lekkere) momenten in combinatie met het maken van gezonde keuzes tijdens de wintermaanden, zal er voor zorgen dat jij fit, energiek en zonder schuldgevoel het nieuwe jaar ingaat!