Voorkomen is beter dan genezen met Komoe's verzuimtips - deel 2

Een gezonde en vitale medewerker is van onschatbare waarde voor het succes van een bedrijf. Het verlagen of zelfs voorkomen van ziekteverzuim is dan ook van groot belang voor de bedrijfsvoering. Maar hoe bereik je dit? Vitaliteits- en organisatieadviseur Komoe deelt deze maand een aantal tips en adviezen om ziekteverzuim te verminderen én te voorkomen op zowel korte als lange termijn. Vorige week gaf ze de eerste tips in deze blog. Lees hier deel 2!


4. Creëer een open bedrijfscultuur

In een open bedrijfscultuur voelen medewerkers zich vrij om hun zakelijke mening te geven en/of persoonlijke gevoelens te delen. Als uw medewerkers zichzelf kunnen zijn, zullen zij eerder aan de bel trekken bij een te hoge werkdruk, lastige privéomstandigheden of andere problemen. Neem kleine stappen bij het veranderen van de cultuur door bijvoorbeeld met 1 afdeling te beginnen. Zorg ervoor dat jouw medewerkers weer nieuwsgierig worden. Neem ze mee in die ontwikkeling en focus extra op de medewerkers die moeite hebben met verandering. 


5. Stimuleer en investeer in een gezonde leefstijl

Een groot deel van het ziekteverzuim is te herleiden tot een ongezonde leefstijl. Denk hierbij aan roken, overgewicht, weinig bewegen, overmatig gebruik van alcohol en leven in constante spanning. Als werkgever kun je je medewerker stimuleren tot een gezondere leefstijl door gezond gedrag aan te moedigen. 

De voornaamste aandachtsgebieden zijn:

  • gezond Bewegen 
  • niet Roken
  • weinig Alcohol en geen drugs
  • gezonde Voeding
  • voldoende Ontspanning

Door gezond te leven zitten uw medewerkers beter in hun vel: fysiek én mentaal. . Moedig uw medewerkers aan om op de fiets naar werk te komen, bied korting voor sportactiviteiten en neem de trap, in plaats van de lift. Maak een wandeling tijdens de lunchpauze. Biedt (financiële en mentale) hulp aan bij het stoppen met roken of bij het aanschaffen van hulpmiddelen die helpen bij het stoppen van roken. Stimuleer gezonde voeding door voor een gezonde lunch te zorgen en het bedrijf te voorzien van fruitmanden. Neem de tijd om met elkaar in gesprek te gaan over de balans tussen inspanning en ontspanning.

Vraag jouw medewerkers wat 'gezondheid' voor hen betekent en wat de werkgever hierin kan bijdragen. Kies samen voor gezonde doelen: meer bewegen tijdens het werk, een paar kilo's afvallen of minder roken. Twee kleine stapjes maken samen een grote stap.


6. Laat waardering blijken

Vaak spelen gedragsmatige factoren een rol bij de keuze om wel of niet te verzuimen, en die factoren kun je beïnvloeden. Een goed voorbeeld van positieve beïnvloeding van gedrag is het laten blijken van waardering. Een onderzoek laat zien dat een doelbewust “dankjewel” het gevoel van waardering bij medewerkers verhoogt met 116%, een spontaan bedankje met 172% en een formele erkenning met 355%. Geef de medewerkers ook de kans om zich te ontwikkelen en maak dit bespreekbaar tijdens formele maar ook bij informele gesprekken. Of geef de medewerker 1 of 2 dagen verlof als er sprake is van verwonding of andere kwetsbare situatie, zodat de medewerker zich gewaardeerd voelt.


Voorkomen is beter dan genezen, ook als het gaat om ziekteverzuim op de werkvloer. Met de praktische tips en adviezen van Komoe kun jij ervoor zorgen dat het verzuim tot een minimum wordt beperkt. Houd de socials deze maand in de gaten voor de het laatste deel!


Benieuwd wat jouw organisatie kan doen om het ziekteverzuim te verlagen? Plan een vrijblijvende afspraak in met één van onze organisatieadviseurs.