Voorkomen is beter dan genezen met Komoe's verzuimtips - deel 3
Een gezonde en vitale medewerker is van onschatbare waarde voor het succes van een bedrijf. Het verlagen of zelfs voorkomen van ziekteverzuim is dan ook van groot belang voor de bedrijfsvoering. Maar hoe bereik je dit? Vitaliteits- en organisatieadviseur Komoe deelde de afgelopen 2 weken al een aantal tips en adviezen om ziekteverzuim te verminderen én te voorkomen op zowel korte als lange termijn ( deel 1 en deel 2). Lees hier het laatste deel!
7. Wees betrokken bij medewerkers
Een goede relatie met jouw medewerkers zorgt ervoor dat je verzuimsignalen al vroeg kan herkennen. Sommige medewerkers vinden het prettig als een werkgever interesse toont in persoonlijke omstandigheden. Dat kan weliswaar de privésfeer raken, maar een klein praatje kan al wonderen doen. Ervaart de medewerker voldoende werkplezier? Haalt hij/zij voldoening uit het werk? Hoe wordt de samenwerking ervaren? Hoe gaat het thuis? Door in gesprek te blijven en daarmee je betrokkenheid bij de medewerkers zichtbaar te maken, zorg je voor een stukje preventie. Laat de medewerker weten dat hij/zij gemist wordt, stuur een kaartje of een bloemetje bij speciale gelegenheden. Zo laat je zien betrokken te zijn en de medewerker voelt zich gewaardeerd en gezien.
8. Houd rekening met de werk/privé balans
Een goede balans tussen werk en privé geeft energie, vergroot de productiviteit, motivatie en betrokkenheid. Een slechte balans kan op zichzelf al leiden tot zowel psychische als lichamelijke klachten, en daarmee tot ziekteverzuim. Blijf dus in gesprek met je medewerkers hierover en neem gerichte acties als je signalen krijgt die wijzen op een disbalans. Kijk naar de mogelijkheden van thuiswerken tijdens zomervakanties, het opnemen van niet-medisch verlof en een flexibele werktijden regeling.
9. Zorg voor ontspanning en de nodige pauzes
Jouw medewerkers brengen erg veel tijd met elkaar door. Soms meer dan met hun eigen vrienden. Investeer dan ook in de noodzakelijke ontspanning en pauzemomenten. Als zij elkaar ook op zulke momenten beter leren kennen, bevordert dit de productiviteit en het werkplezier. Teambuilding, wat kan variëren van een uitgebreid bedrijfsuitje tot een eenvoudige, maar gezellige vrijdagmiddagborrel.
10. Voer een proactief gezondheidsbeleid
Preventie kan ziekteverzuim verlagen door te voorkomen dat het ontstaat. Een proactief gezondheidsbeleid is feitelijk niets anders dan de bovengenoemde negen tips vertalen naar het beleid van jouw organisatie. Maar zorg bv. ook voor duidelijkheid naar medewerkers toe inzake baanbehoud. Dit zorgt ervoor dat medewerkers duidelijkheid hebben en hierdoor minder verzuimen omdat twijfels weg genomen worden. Toon empathisch leiderschap door niet te moeilijk te doen als iemand een keer eerder weg moet vanwege een afspraak bij de fysiotherapeut. Heb oog voor de privé omstandigheden van iemand, daarmee voorkom je eventueel verzuim. Ook het tijdig ingrijpen bij conflicten speelt een rol in het voorkomen van verzuim. Onderlinge conflicten zijn schadelijk voor de werksfeer en de bedrijfsvoering. Wees hier bedacht op, handel actief en zorg eventueel voor professionele bemiddeling.
Ziekteverzuim kun je nooit helemaal voorkomen, maar met de gedeelde tips en adviezen kun je verzuim wel zo laag mogelijk houden.
- Wees in ieder geval duidelijk in je communicatie omtrent de verwachtingen die je als werkgever hebt van je medewerkers, maar wees ook duidelijk in wat de medewerker van jou als werkgever kan verwachten.
- Handel proactief en blijf in gesprek met je medewerkers zodat je weet wat er speelt.
- Zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving.
Benieuwd wat jouw organisatie kan doen om het ziekteverzuim te verlagen? Plan een vrijblijvende afspraak in met één van onze organisatieadviseurs.