THUISWERKEN: EEN LAST OF EEN LUST?

We schreven al eerder over de verminderde betrokkenheid van medewerkers door Covid-19. Met name het thuiswerken en minder contact met onze collega’s heeft impact op ons werkplezier. Dit blijkt uit diverse onderzoeken.

Het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid wijst uit dat hoe langer het thuiswerken duurt, hoe nadeliger het effect op de mentale vitaliteit. De negatieve invloed werd vergeleken tussen juni 2020 en maart 2021. Wat blijkt? Het is in minder dan een jaar gestegen van 53% naar 76%. Het langdurig thuiswerken begint zijn tol te eisen. Wij mensen zijn sociale wezens en hebben contact met anderen nodig. Een praatje bij het koffieautomaat of even samen brainstormen over nieuwe ideeën. Het gaat al lange tijd merendeels online.

Opvallend is dat de productiviteit hetzelfde is gebleven. We worden steeds beter in het thuiswerken. Het digitaal vergaderen hebben we goed onder de knie. En we werken geconcentreerd zonder afleiding van collega’s. Echter, leuk is anders!

Gelukkig is er ook hoop, voor nu en voor de toekomst. Het onderzoek laat zien dat het aantal maatwerkafspraken tussen medewerkers en hun leidinggevende is gestegen. Deze afspraken, ookwel i-deals genoemd, dragen bewezen bij aan duurzame inzetbaarheid. Veelal gaan deze gesprekken over werkinhoud, thuiswerken en balans tussen werk en privé. De afspraken op maat helpen iedere medewerker een passende manier te vinden om deze crisis door te komen.

Ons advies? Laten we deze lijn voortzetten en ook na de coronacrisis aandacht geven aan de wensen en behoeftes van de medewerkers. Ga in gesprek met je mensen. Weet wat er speelt. Nu investeren heeft een gunstig effect op duurzame inzetbaarheid. Dit is voor zowel de medewerker als organisatie positief. Een win-win situatie dus!

Weten hoe je het beste in gesprek kunt gaan met je medewerkers? Wij ontwikkelden een praktische gesprekskaart. Deze vind je terug in de toolkit. Download hem hier en ga direct aan de slag.