GEZOND MET GOOITZEN #11 Verhoog je werkgeluk

GEZOND MET GOOITZEN #11 – verhoog je werkgeluk // Elke maand bespreekt vitaliteitsexpert Gooitzen Postma een onderwerp omtrent vitaliteit in zijn rubriek. Deze keer als thema: werkgeluk.

Werkgeluk is een begrip wat steeds vaker voorbij komt en steeds belangrijker lijkt te worden. Vroeger werkten mensen vooral omdat er brood op de plank moest komen. Leuke activiteiten deed je in je vrije tijd. Maar waarom eigenlijk? Je brengt een aanzienlijk deel van je leven door op je werk, dan zou het toch mooi zijn als je hier ook geluk en plezier uit haalt. Toch was in 2018 bijna een kwart van de Nederlanders ongelukkig op werk (BRON CBS). 

Zowel voor werkgevers als werknemers zitten er voordelen aan werkgeluk verbonden. Werknemers die met tegenzin naar hun werk komen en de dagen aftellen tot het weer weekend is creëren geen leuke sfeer op het werk en zijn ongelukkiger. Werknemers die het naar hun zin hebben op hun werk, zullen zich meer betrokken voelen bij het bedrijf, waardoor de productiviteit, flexibiliteit en creativiteit toeneemt. Daarnaast leidt werkgeluk tot minder ziekteverzuim, minder stress en een hogere kwaliteit van dienstverlening en daardoor een hogere klanttevredenheid.

Het hebben van werk waar je voldoening uithaalt, waarbij je geprikkeld wordt en waar je enthousiast en gemotiveerd van wordt draagt dus positief bij aan het geluk van de werknemer, maar ook aan het bedrijf. Maar hoe creëer je werkgeluk? Hieronder vind je een aantal tips die je als werknemer en als werkgever kan toepassen om hieraan bij te dragen.

Tips om werkgeluk te verhogen voor de werknemer

  1. Wees positief en enthousiast

Hiermee maak je voor jezelf je werk leuker, maar je straalt het enthousiasme ook uit naar je collega’s. Creëer een positieve werksfeer.

2. Loslaten

Het is vervelend als er iets op werk gebeurd waar je het niet mee eens bent of wat je niet leuk vindt. Door flexibel te zijn en bepaalde ideeën, verwachtingen of angsten los te laten, zul je je een stuk vrijer en minder gestrest of gefrustreerd voelen. Dit kan lastig zijn, maar oefening baart kunst.

3. Hou rekening met elkaar

Dingen kunnen niet altijd precies gaan zoals jij wil of zoals je collega wil. Het is dus belangrijk om in gesprek te gaan om een middenweg te vinden, sluit een compromis waar jullie allebei tevreden mee zijn. Door rekening met elkaar te houden, creëer je een prettige samenwerking tussen jou en je collega’s.

4. Vraag om hulp

Een werksfeer waar collega’s elkaar om hulp vragen draagt bij aan een fijne werkomgeving. Door hulp te vragen bij taken die je lastig vindt of die meer werk blijken dan je van tevoren dacht, zorg je dat je eigen werkdruk lager wordt. Daarnaast vindt je collega het fijn dat jij hem/haar om hulp vraagt en zal hij/zij in de toekomst eerder naar jou durven komen voor hulp.

5. Weet wanneer het tijd is om iets anders te zoeken

Geef jezelf de tijd om werkgeluk in je baan te vinden. Kijk bijvoorbeeld na 3 maanden of een half jaar of er wat veranderd is. Heeft het niet gewerkt? Soms is het beter om te accepteren dat een baan niet bij je past. Werken kost je dan veel energie en dit is zonde. Ga op zoek naar een baan die beter bij je past.

Tips om werkgeluk te verhogen voor de werkgever

  1. Geef je werknemers genoeg vrijheid

Hoeveel invloed een werknemer heeft op de invulling van zijn of haar werkdag draagt bij aan werkgeluk. Laat werknemers bijvoorbeeld zelf de volgorde van hun werkzaamheden bepalen.

2. Zorg voor uitdaging en afwisseling in het werk

Elke dag hetzelfde werk doen wordt saai op den duur. Zorg voor een goede afwisseling van makkelijke en moeilijke taken om het werk uitdagend te houden, maar geen al te hoge werkdruk te creëren. Op deze manier blijft je werknemer ook alert. Daarnaast zorgen genoeg doorgroeimogelijkheden (cursussen, trainingen, opleiding) ook voor uitdaging.

3. Communiceer duidelijk

Werknemers die weten wat er van ze verwacht wordt, gaan met meer plezier naar hun werk. Vage communicatie levert onzekerheid en stress op. Daarnaast is het belangrijk om je werknemers te betrekken bij beslissingen en op de hoogte te houden van veranderingen. Dit zorgt er voor dat je werknemers zich betrokken voelen.

4. Creëer een teamgevoel 

Voldoende prettige en sociale contacten op de werkvloer dragen bij aan het werkgeluk. Een goede sfeer tussen collega’s zorgt voor een lagere werkdruk. Het teamgevoel draagt bij aan een positieve werksfeer. Zelfs bij individuele werkzaamheden, kun je als leidinggevende het teamgevoel versterken door te laten zien wat je werknemers samen hebben gerealiseerd. Ook teamuitjes en borrels buiten werktijd dragen bij aan de collegiale werksfeer.

5. Zorg voor een vertrouwde en veilige werkomgeving

Een werkomgeving waar je werknemers zich op hun gemak voelen is belangrijk voor werkgeluk. Dit betekent ook dat er open en eerlijk met elkaar gepraat kan worden. Als bijvoorbeeld werknemers een te hoge werkdruk ervaren, mag dit zonder commentaar gemeld worden. Hier kun je als leidinggevende direct mee aan de slag.

6. Toon waardering

Mensen voelen zich beter en gelukkiger als ze anderen blij kunnen maken. Je waardering uitspreken voor de werkzaamheden van een werknemer is een kleine moeite, maar draagt veel bij aan het werkgeluk. Ook de mate waarin de werknemer zelf tevreden is over zijn werk draagt hieraan bij. Geef je werknemers daarom bij voorkeur taken die ze goed af kunnen ronden, zodat je ze een compliment kunt geven.

Werkgeluk is dus meer dan alleen een leuke baan. Voldoening, uitdaging en positieve sociale interactie spelen ook een rol. Zelfs met wat kleine aanpassingen kan je al veel winst behalen.

Wat kan jij doen om meer werkgeluk voor jezelf of voor je werknemers te creëren?

Heb je vragen over werkgeluk of nog een andere tip die aan werkgeluk kan bijdragen, dan kun je reageren op dit bericht. Wil je dat er aandacht wordt besteed aan een speciaal thema op deze rubriek of wil je weten wat HollandFit kan beteken voor je bedrijf op het gebied van werkgeluk dan kun je een mail sturen naar g.postma@hollandfit.nl  of stuur Gooitzen een bericht op LinkedIn.

Op de hoogte blijven van de maandelijkse rubriek 'Gezond met Gooitzen'? Volg ons op LinkedIn, Instagram of Facebook!