1 maart Complimentendag
Op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Een mooi moment om je waardering naar de mensen om je heen uit te spreken. Wie zet jij in het zonnetje?
Herken je dat voldane gevoel na het ontvangen van een compliment? Waardering en erkenning zijn basisbehoeftes van de mens. We willen op het werk, op sociaal gebied en thuis zo veel mogelijk goed doen en daarbij ook de bevestiging krijgen van anderen dat we dit goed doen. Door het krijgen van een compliment ontstaat het gevoel van waardering. Complimenten activeren namelijk het beloningscentrum van ons brein. Dopamine wordt in de hersenen aangemaakt wat zorgt voor een tevreden en beloond gevoel.
Daarnaast heeft een compliment een positieve bekrachtiging van jou gedrag als gevolg. Je wil het gewaardeerde gedrag vaker vertonen. Het geeft energie en je productiviteit verhoogd. Hierdoor verbeteren prestaties en de kwaliteit van jouw werk op de werkvloer. Daarnaast verhogen complimenten ook het werkplezier en bevorderd het de collegialiteit. Op langer termijn resulteert dit in minder ziekteverzuim.
Positieve effecten
Het krijgen van complimenten heeft dus positieve effecten. Ook het geven van een compliment heeft positieve effecten:
- Je schept een positief beeld bij anderen. Het maakt je vriendelijk en toegankelijk;
- Je verbetert jouw vertrouwensband met anderen;
- Je stimuleert je eigen zelfvertrouwen. Doordat je positief gedrag bij anderen opmerkt herken je ook goede eigenschappen van jezelf;
- Je krijgt waardering terug. Je eigen humeur verbeterd door de non-verbale emotie van de ontvanger. Daarnaast kun je in de nabije toekomst een compliment terug verwachten. Actie = reactie!
Een goed compliment geven
Om de positieve effecten van complimenteren te bereiken is het belangrijk dat een compliment eerlijk en oprecht is. Complimenteren om het complimenteren heeft geen impact en overdreven complimenten zijn onnatuurlijk en kunnen tegenovergesteld gedrag uitlokken.
Een goed compliment is positieve feedback over iets waar iemand zijn best voor doet. Hierin benoem je ook wat zijn of haar gedrag voor jou betekent. Hoe geef je een oprecht compliment?
- Noem degene die je complimenteert bij zijn/haar naam;
- Wees specifiek door concreet te benoemen wat jij goed vindt/vond van zijn of haar gedrag. Hierdoor weet de ontvanger goed waarom jij dit compliment geeft en hem of haar dus waardeert;
- Spreek vanuit jezelf, dus vanuit de ik-vorm. Op deze manier maak je het compliment persoonlijk;
- Benoem wat zijn of haar gedrag voor jou betekent;
‘Hé [naam], ik vind het echt knap dat jij altijd positief blijft en opzoek gaat naar een oplossing. Dit inspireert mij enorm’
Daarnaast is de timing van je timing van je compliment ook belangrijk. Je compliment moet goed binnenkomen. Als je iemand individueel of in een groep complimenteren heeft dit een ander effect op de binnenkomst van het compliment. Complimenteer je iemand in een groep, dan komt de boodschap, waar het echt om draait, vaak minder goed aan. Ook is het belangrijk om te kijken aan wat voor type persoon je een compliment geeft. Sommige mensen zijn meer gevoelig voor complimenten over zijn of haar prestaties en de ander meer gevoelig voor complimenten over zijn of haar karaktereigenschappen.
Wist je dat?
''Uit onderzoek is gebleken dat complimenten en positieve aandacht meer motiveren dan cadeaus, een promotie of contant geld. Complimenten activeren het beloningscentrum van ons brein. De hoeveelheid dopamine neemt toe en dat geeft een goed gevoel. Zo krijgen complimenteuze bazen blijere en daardoor meer gemotiveerde en beter presterende werknemers.
Daarnaast is elk mens gevoelig voor waardering. Sterker nog, waardering is een basisbehoefte. Relaties lopen stuk, vrijwilligers stoppen met hun bijdrage aan de maatschappij en werknemers nemen ontslag bij gebrek aan waardering. Terwijl waardering laten blijken zo gemakkelijk is. Een compliment geven kost niets en levert een hoop op.''
Bron: psychologisch.nu
Wie geef jij een compliment vandaag?