5 TIPS VOOR THUISWERKEN TIJDENS COVID-19
Corona of Covid-19 heeft ons leven compleet overhoop gegooid. Denk maar eens aan de manier van werken. Een jaar geleden nog zaten we aan onze flexplek op kantoor.
Momenteel is thuiswerken de norm met alle voor- en nadelen die daarbij horen. Natuurlijk is het fijn dat je geen reistijd meer hebt. Of dat je afspraken via Zoom of Teams efficiënt kunt inplannen. Maar je voelt je ook vaak alleen omdat je het directe contact met je collega’s mist. Of je bent prikkelbaar en snel gestrest. Je vitaliteit lijdt eronder. Hoe moet je hiermee omgaan? Hierbij 5 tips om het ‘Corona-werken’ zo prettig mogelijk te maken.
1. LEER OMGAAN MET STRESS
Trek je je terug, ben je sneller geïrriteerd, slaap je slecht, ben je vergeetachtig en lusteloos?
Dat betekent dat je de huidige situatie lastig vindt en last hebt van stress. Een stressreactie is een normale reactie op buitengewone omstandigheden zoals in deze corona-tijd, het is daarom ook logisch dat je stress ervaart. Er gebeurt zoveel om je heen waar je geen invloed op hebt. En even bij een vriend of vriendin langs voor een knuffel om elkaar te helpen is momenteel geen goed idee. En dus moet je zelf een weg zien te vinden voor je stress.
De ontwikkelingen in corona-tijd, de media, de kinderen van de buren, de reorganisatie op het werk: je kunt je er druk over maken, maar hebt er geen invloed op. Waar je wel 100% invloed op hebt is op jezelf, jouw standpunten, jouw reactie, je gedrag, gedachten, hoe je voor jezelf zorgt, wat je doet met je tijd.
De kunst is om de aandacht te besteden aan dat wat je wel zelf kunt beïnvloeden. Zo sta je zelf aan het roer van je eigen leven, en dat levert een stuk meer vrijheid en minder stress op.
2. ZORG EXTRA GOED VOOR JEZELF (ZO VERHOOG JE AUTOMATISCH DE WEERSTAND)
Selfcare is in corona-tijd extra belangrijk. Niet alleen fysiek, maar ook mentale gezondheid boost je immuunsysteem. Je lichaam en mind beïnvloeden elkaar wederzijds. Dat betekent dat een goede geestelijke gezondheid gekoppeld is aan een verminderde kans op lichamelijke klachten.
Een belangrijke eerste stap – die niet altijd makkelijk is, is jezelf compleet accepteren zoals je bent. Als je dat doet, ga je automatisch meer van jezelf houden en beter voor jezelf zorgen. Je wordt dan eerder aangetrokken tot gezond(er) eten en relaties of vriendschappen die bij je passen. Je leert goed te luisteren naar jezelf en te kiezen wat écht bij jou past.
Als jezelf accepteren nog een brug te ver is, start dan in ieder geval met een goede planning waarin je jouw self-care momenten blokt.
Deze activiteiten horen bij selfcare:
- – op een nuchtere maag bewegen in de ochtend voor meer energie
- – mediteren zodat je, ook op moeilijke momenten, rustig kunt blijven
- – koud afdouchen: dit versterkt het immuunsysteem, stimuleert de bloedsomloop en geeft veel energie
3. SPREEK AF IN DE NATUUR
We merken dat online vergaderen effectief kan zijn, maar het kost soms ook meer concentratie omdat er techniek bij komt kijken waar we nog niet allemaal mee kennis hadden gemaakt. Ook valt de non-verbale communicatie voor een groot deel weg, en dat maakt het communiceren lastiger.
ed alternatief is vergaderen of vergaderbellen in de natuur. Bewegen maakt 60% productiever (Colzato, 2013 en Opezzo & Schwartz, 2014) en tijd doorbrengen in de natuur vermindert stress en verkleint de kans op ziektes (dat blijkt onder andere uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen).
Dat wetende, is het organiseren van weetings (wandelmeetings in de natuur) een zeer effectieve manier van vergaderen met je klanten of collega´s.
Als fysiek afspreken niet lukt of ´mag´, dan kan het ook bellend met je headset op. Wandelend langs zee, in het bos of in een park zorgt ervoor dat je stress verlaagt en zorgt voor een meer kalme communicatie. Het brengt ook de creatieve processen op gang, waardoor je op andere ideeën kunt komen samen.
Op de website Weeting kun je op basis van je plaats of adres een mooie route uitstippelen.
4. WEES EXTRA LIEF VOOR ELKAAR
Sociaal contact loopt nu vaak via de digitale weg. De ontmoetingen met klanten, collega´s, vrienden en familie zijn nu vaak beperkt tot telefoongesprekken, WhatsApp-contact, voice-audio´s en virtuele meetings waarin we elkaar treffen in de digitale vierkantjes van Zoom, Teams of Google Hangout.
Het gezellige koffiemomentje of de spontane gezelligheid is daardoor beperkt tot een minimum. Aan de andere kant is er door het thuiswerken wel weer meer tijd over om door te brengen met je gezin of partner. Dat geldt niet voor als je alleen woont, dan is het risico op eenzaamheid groter.
Mijn tips om de verbinding niet te verliezen:
- Deel vaker een grapje in een appgroep die je anders zou delen bij de koffie
- Bel elkaar vaker
- Stuur kaartjes
- Doe boodschappen voor iemand uit de buurt
- Deel extra veel van jezelf, durf je kwetsbaar op te stellen, daardoor zoek je de verbinding extra op
5. VIND EEN NIEUWE, MEER RELAXTE MANIER VAN WERKEN
Recent organiseerde HollandFit energytalks voor de Waterschappen. Wat opviel is dat mensen het thuiswerken in corona-tijd best lastig vinden.
Veel op een beeldscherm, moeilijk om een team online te leiden, de creativiteit vloeit minder omdat men normaal gesproken werkt met post-it’s en een gezamenlijke brainstorm voor het uitwerken van ideeën. Ook is het veel stiller. Je gedachten zijn duidelijker aanwezig en dat is wennen als je normaal altijd veel afleiding hebt. Piekeren neemt daardoor toe en je voelt je minder sociaal gesteund.
Voor de één is thuiswerken meer effectief, voor de ander is het juist moeilijker om geconcentreerd te blijven. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, het niet naar kantoor gaan betekent dat je verplicht een andere structuur moet aanhouden.
We kunnen namelijk veel plezieriger en effectiever werken als we samen durven toegeven dat de 8-urige werkdag behoorde tot de industriële revolutie. En dat je werk doen als kenniswerker, met andere woorden achter de laptop, een andere structuur en manier van werken vereist. Want 7 a 8 uur achtereen gefocust werken achter je computer, is niet te doen. Ons brein heeft rust en pauzes nodig om daarna extra goed te kunnen presteren. Omdat het thuis een stuk stiller is, is het makkelijk om afleiding te zoeken in whatsapp of video´s. Maar dat is eigenlijk geen échte ontspanning.
Een betere balans vinden tussen inspanning en ontspanning, dat willen we allemaal. Dit doe je door vaker tussendoor te lummelen en daarna uren te blokken om gefocust te werken. Zo kom je in een flow, een state of being waarin je de tijd vergeet en de allerbeste output levert die jij kunt leveren.