TERUGBLIK: WEEK VAN DE WERKSTRESS 2020 | HollandFit
TERUGBLIK: WEEK VAN DE WERKSTRESS 2020
23 november 2020 

TERUGBLIK: WEEK VAN DE WERKSTRESS 2020

Van 16 t/m 20 november was het de week van de werkstress. HollandFit bood binnen dit kader twee acties aan.

Gedurende de hele week konden werknemers telefonisch contact opnemen met onze vitaliteit adviseurs om vragen te stellen. Tevens was er de mogelijkheid om op donderdag 19 november deel te nemen aan de online workshop ‘Blijf in balans’, gegeven door energie coach Bert Westerveld.

Mocht je de acties gemist hebben, we bespreken hier beknopt de twee meest gestelde vragen en hoe jij als leidinggevende daarin kan ondersteunen.

Veel medewerkers ervaren door het vele thuiswerken vanwege corona een hogere druk en meer spanning. De reistijd valt veelal weg, waardoor er verruimde werktijden zijn en er de hele dag telefoontjes en mails binnenkomen. Anderzijds is de ‘verleiding’ groter om tijdens de werkuren nog even een huishoudelijk klusje te doen of wat boodschappen te halen. Het is dus niet gek dat veel mensen moeite hebben met het vinden van een goede balans tussen werk en privé.

1 Contact houden

Houd proactief contact met je werknemers. Wacht niet altijd tot zij bij jou ‘aankloppen’, toon initiatief en (video)bel ze met regelmaat één op één. Zo toon je interesse en zorg je voor betrokkenheid.

2 Werkzaamheden afstemmen

Ga na of werkzaamheden duidelijk en haalbaar zijn. Veel medewerkers overcompenseren door meer uren te maken, omdat ze denken dat ze op hun werk ook acht uur effectief werken. Ze zijn ‘bang’ dat collega's of leidinggevenden denken dat ze de kantjes er vanaf lopen. Stel duidelijke en realistische doelen en benadruk dat het afronden van taken en behalen van doelen uiteindelijk van belang is, niet zozeer de hoeveelheid uren die daaraan besteed worden. Iemand die vaker korte pauzes neemt, werk immers ook efficiënter en heeft dus minder tijd nodig om de taak af te ronden.

3 Werktijden communiceren

Maak samen afspraken over werktijden en communiceer deze indien nodig naar het team of maak het inzichtelijk in de (gemeenschappelijke) agenda. Zo voorkom je dat werknemers over werkzaken worden lastiggevallen wanneer ze niet (meer) aan het werk zijn. Dit helpt om werk en privé meer gescheiden te houden.

4 Maak afspraken over pauze houden

Veel medewerkers vinden het lastig om bij thuiswerken pauze te houden. Soms komt dit doordat de werkdag volgepland wordt met online overleggen. In andere gevallen hebben medewerkers het gevoel 8 uur effectief te moeten werken en dat uitgebreid pauze houden niet wenselijk is.

Spreek met jouw team af dat er tussen bepaalde tijden geen overleggen mogen worden ingepland, of in ieder geval zo min mogelijk. Dat kan bijvoorbeeld tussen 12:00 en13:00 uur zijn. Zo stimuleer je medewerkers pauze te nemen en even van de werkplek thuis weg te kunnen, voor bijvoorbeeld een wandeling. Zo laden zij de mentale energie weer op en kunnen ze daarna effectiever werken.

5 Het goede voorbeeld geven

Geef zelf het goede voorbeeld. Het is een bekend gezegde: een goed voorbeeld, doet goed volgen. Werk dus zoveel mogelijk binnen de ‘normale’ werktijden, negeer (waar dat kan) berichten buiten werktijd en neem gedurende de werkdag meerdere (korte) pauzes waarin je even niet bereikbaar bent.

Het belang van pauze momenten

Onze hersenen kun je eigenlijk beschouwen als een spier. Ook de hersenen hebben na flinke inspanning tijd nodig om te herstellen. Veel medewerkers werken thuis meer uren en nemen minder pauze. Weinig of geen pauze nemen verhoogt het risico op rugklachten, stress en depressie.

1 Werken in blokken van 90 minuten

Hierbij deel je je werkdag op in blokken of taken van 90 minuten. Na elk blok neem je 10 tot15 minuten pauze waarbij het belangrijk is je werkplek kort te verlaten om van de werktaak los te komen.

2 Pomodoro

Werk 25 minuten geconcentreerd aan een taak en las dan 5 minuten een korte pauze in. Je hoeft je werkplek niet per se te verlaten. Kijk even weg van je scherm, doe een oefening, bijvoorbeeld 1 minuut 'planken' en 1 minuut 'squats' of zet een kop koffie. Ga daarna weer 25 minuten gefocust aan de slag.

Neem een grote pauze tijdens de lunch en doe dit niet achter je bureau. Verlaat je thuiswerkplek en ga het liefst ook even naar buiten om frisse lucht te happen.

Over de schrijver
Bij HollandFit werk ik iedere dag aan het verhogen van de kwaliteit, waarborgen van privacy en de beheer en ontwikkeling van een aantal van onze IT systemen. Daarnaast hou ik me op HR vlak bezig met de werving en het inwerken van nieuwe collega's. Door mijn brede takenpakket is mijn werk erg afwisselend!