Actueel

17.05.2017

Halveer de kans op dementie met een gezonde leefstijl

Vijftigplussers die ongezond leven, kunnen de kans op dementie halveren door gezonder te gaan leven.

Dat blijkt uit een voorspellend rekenmodel, de LIBRA-index, van Maastricht University en UMC+. Ook zestigplussers en zeventigers kunnen de kans op dementie nog beïnvloeden, hetzij minder krachtig. Vanaf 80 jaar is er geen meetbaar effect meer.

De kans op dementie hangt nauw samen met iemands leeftijd. Daarnaast worden meer vrouwen dan mannen op dezelfde leeftijd dement. Opleiding en genen zijn ook belangrijk, maar daar kunnen volwassen weinig meer aan doen. Een derde van de kans op dementie wordt echter bepaald door wél beïnvloedbare risicofactoren.

De LIBRA-index is het enige dementie-voorspellende model dat gericht is op deze beïvloedbare factoren. Vorige week promoveerde neuropsycholoog Kay Deckers in Maastricht op de ontwikkeling van LIBRA.

Beïnvloedbare risicofactoren in de index zijn onder meer: overgewicht, roken, cholesterol en alcoholgebruik. Ook een actieve, nieuwsgierige leefstijl en mentale activiteit speelt een grote rol. 

Doordat het aantal mensen op leeftijd toeneemt, neemt het aantal dementiepatiënten de komende jaren ook toe. Gezond ouder worden lijkt dan ook een must. 

Contact informatie
Actueel | :
19.08.2018

Tip van de dag

Wist je dat… 17% van de klanttevredenheid in de bouwnijverheid samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
16.08.2018

Stijging aantal gemeenten dat werkt aan vitaliteit

Bijna driekwart van de gemeenten zet in op vitaliteit.

16.08.2018

Vitaal aan het werk na de zomervakantie

Pas deze tips toe om vitaal weer aan de slag te gaan.