Actueel

12.05.2017

Minder zorgen om baanbehoud

Collega's die zich gezond voelen, maken zich relatief weinig zorgen.

Steeds minder medewerkers maken zich zorgen over het behoud van hun baan. In 2016 was 24 procent van de werkenden hier ongerust om. De baanonzekerheid is in alle bedrijfstakken echter nog wel hoger dan vóór de crisis. Dit blijkt uit nieuwe cijfers afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.

Jongeren maken zich het minst zorgen over het behoud van hun baan. Ook collega’s die zich gezond voelen, maken zich relatief weinig zorgen. Van de gezonde collega’s tussen de 15 en 25 was 14 procent bezorgd over het behoud van hun baan. Bij leeftijdsgenoten met een minder goede gezondheid was dat 25 procent. De baanonzekerheid is met 42 procent het hoogst onder 45- tot 55-jarigen die hun gezondheid als minder goed beoordelen.

Zorgen over baanbehoud komen het meest voor bij financiële instellingen. Ook relatief veel medewerkers in vervoer en opslag, en informatie en communicatie, uiten zorgen over het behoud van hun baan. Bedrijfstakken waarin mensen zich juist relatief weinig zorgen maken, zijn de landbouw en visserij, de horeca, en het onderwijs. De grootste daling van zorgen over baanbehoud vond plaats in de bouw en in de zorgsector.

Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.