Actueel

20.04.2017

Kantoorwerker snakt naar thuiswerken

Iets meer dan de helft van de kantoormedewerkers levert graag 10 procent van zijn salaris in om thuis te mogen werken.

Als voordelen worden genoemd:

 • Makkelijker een boodschap tussendoor doen
 • Meer werk verrichten 
 • Minder tijd in de file of overvolle treincoupé
 • Minder geluidsoverlast van collega’s

Hays en Plantronics bevroegen 500 medewerkers. Meer dan de helft is de dagelijkse gang naar kantoor zo beu dat ze er 10 procent salaris voor over hebben om zo nu en dag een dag thuis te kunnen werken. 14 procent wil daar wel 20 procent van het loon voor inleveren.

“Mensen die regelmatig thuiswerken zien als groot voordeel dat zij werk en privé beter kunnen verdelen. Daarnaast zijn zij productiever, minder snel afgeleid en scheelt het voor velen veel reistijd. Dat zijn belangrijke factoren voor het werkgeluk en een goede balans”, verklaart Melanie Kool van Hays.

Uit onderzoek van Plantronics blijken de effecten van de werkomgeving op medewerkers. 61 procent van de respondenten die in een open kantoorruimte werkt, ervaart middelmatig tot veel geluid op de werkvloer.

Ruim een kwart geeft aan dat werken in een minder open ruimte tot betere prestaties leidt. Oorzaken van geluidsoverlast zijn:

 • Geluidoverlast door collega’s (40%)
 • Locatie van de werkplekken (24%) 
 • Geen aparte ruimten voor concentratie, samenwerking, communicatie of ontspanning (16%)
 • Slechte akoestiek in het kantoor (15%)

Als oplossingen worden gegeven:

 • Aparte ruimten voor verschillende activiteiten (33%)
 • Een eigen kamer (29%)
 • Meer thuiswerkmogelijkheden (24%)
 • Lagere geluidsniveaus (21%)
 • Betere geluidsisolatie (20%)

Concentreren en meer produceren
Bij afwezigheid van enige vorm van afleiding zou 56 procent zich beter kunnen concentreren, 44 procent zou zijn productiviteit verbeteren en 35 procent zou minder fouten maken. Ruim een kwart (26%) geeft aan in dat geval minder stress te ervaren en 19 procent zou minder vermoeid zijn.

Om zich beter te kunnen concentreren en zich af te sluiten van afleidingen, zet 15 procent een headset op. Nog eens 30 procent gebruikt een headset om naar muziek te luisteren en om productief te zijn.

Kruisbestuiving nodig 
Toch is er slecht nieuws voor de thuiswerk-enthousiasten. Steeds meer organisaties die Het Nieuwe Werken eerst omarmden, roepen nu hun mensen terug naar kantoor. Omdat fysieke samenwerking voor innoverende functies veel voordelen kent. Samen kom je op meer, en betere ideeën dan alleen, voor je uit starend naar de blinde muur van de buren.

Maar het meeste werk bestaat voor driekwart uit concentratie, en daarvoor is thuiswerken beter. Het geheim zit dan ook in de juiste balans.

Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.