Actueel

14.04.2017

Uitbreiding vaderschapsverlof vertraagd

Met name werkgevers zien uitbreiding niet zitten.

De uitbreiding van het betaalde vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen, wordt definitief niet meer per 2019 ingevoerd, zoals eerder de bedoeling was. De VVD wil dat het wetsvoorstel van demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) controversieel wordt verklaard, waardoor het onderwerp niet meer in de Tweede Kamer wordt behandeld. De VVD krijgt steun van het CDA, D66 en GroenLinks, de partijen waarmee de liberalen momenteel onderhandelen over een nieuw te vormen kabinet.

Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz kost de uitbreiding de samenleving veel geld en is het daarom niet verantwoord om de wet te behandelen zolang het kabinet demissionair is. De PvdA is het er niet mee eens. Het geld is er en het voorstel kent een breed draagvlak in de samenleving, zegt Kamerlid Gijs van Dijk. Er wordt een uitzondering gemaakt voor ouders die een twee- of meerling krijgen. De uitbreiding van het zogenoemde meerlingenverlof kan daardoor zoals beoogd per 1 april 2018 worden ingevoerd.

Asscher waarschuwde vorige week al dat de beoogde datum van 1 januari 2019 niet gehaald wordt als het plan tijdens de formatie in de ijskast wordt gezet. Het UWV, dat de wet zal gaan uitvoeren, kan pas beginnen met de implementatie als de tekst definitief door de Kamer is aangenomen. De drie partijen die met de VVD onderhandelen willen overigens dat het kraamverlof voor partners juist verder wordt uitgebreid. GroenLinks pleit voor vier weken. CDA en D66 gaan nog verder en willen dat ouders drie maanden betaald vrijaf krijgen. Met name werkgevers zien uitbreiding niet zitten. Zij vrezen voor hogere kosten.

Het kabinet besliste eerder al de verlofmogelijkheden voor partners te verlengen van twee naar vijf dagen, maar dat zou dan onbetaald zijn. Asscher presenteerde onlangs een plan om die drie extra dagen betaald te maken. De bewindsman liet woensdagochtend op Twitter zijn ongenoegen blijken over het voorstel van de VVD: "VVD vindt week verlof voor vaders controversieel. Bizar en ouderwets".

Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.