Actueel

18.04.2017

Weblog: in de mentale kreukels?

Één op de zeven werkende mensen heeft burn-out klachten.

door Anouk Schouten

In de documentaire “Sophie in de mentale kreukels”, zoomt Sophie Hilbrand - die zelf 4,5 jaar terug thuis kwam te zitten met een burn-out - in op dit probleem. Ze vraagt zich af waarom we werk zo belangrijk maken in onze maatschappij. En wat moeten we er aan doen, om te zorgen dat we niet met bosjes blijven omvallen?

Goed voor je ‘fysieke ik’ zorgen is inmiddels algemeen geaccepteerd. Maar in therapie gaan omdat het mentaal allemaal even niet zo lekker loopt, blijkt toch best wel een dingetje te zijn. Hoort het dan niet allemaal goed te gaan in het leven? Een mentaal dipje word al snel gezien als een teken van zwakte. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Florien Vaessen, zelf ook slachtoffer van een burn-out, schreef het boek “Op de bank”. Zij vergelijkt mensen die getroffen zijn door een burn-out met de kanariepietjes die vroeger aanwezig waren in de mijnen. Wanneer er giftige stoffen vrijkwamen, stierven de kanariepietjes waardoor de mijnwerkers wisten dat ze de mijn snel moesten verlaten.

Moeten we dan concluderen dat de werksituatie ongezond is, als er medewerkers getroffen worden door een burn-out? Natuurlijk is de factor werk een belangrijke speler in het ontstaan van een burn-out. Maar vaak gaat dit gepaard met stressvolle situaties in ons privéleven of specifieke persoonlijke eigenschappen of karaktertrekken zoals bijvoorbeeld perfectionisme. Niet iedereen die hard en veel werkt, valt namelijk om.

Wanneer ik mensen spreek tijdens een healthcheck, voelen mensen vaak zelf wel dat de balans tussen in- en ontspanning zoek is. Een van de belangrijkste tips die ik mensen meegeef is zichzelf op de eerste plaats te zetten. Neem jezelf serieus, luister naar de signalen van je lichaam en geef je grenzen aan.

Natuurlijk is zoiets makkelijker gezegd dan gedaan. Praten met een coach of andere professional kan dan helpen je gedachten te structureren en keuzes te maken.

De documentaire van Sophie Hilbrand bestaat uit 5 afleveringen. Benieuwd naar haar verslag? http://programma.bnn.nl/sophie-in-de-mentale-kreukels

Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.