Actueel

31.03.2017

Ongewenst gedrag door slechte nachtrust?

Ongewenst gedrag op het werk, zoals extra lange pauzes of zelfs stelen is een kostbaar probleem.

Alleen al in de VS kost het bedrijven naar schatting tot 200 miljard dollar per jaar. Uit promotieonderzoek van Laura M. Giurge, Erasmus Universiteit, blijkt nu dat mensen die zulk gedrag vertonen, al na één nacht slecht slapen de dag erop sneller in zulk gedrag vervallen. Vooral mensen met een ‘lage morele identiteit’ gaan dan sneller de fout in.

Volgens Giurge toont het onderzoek aan dat de neiging tot het vertonen van ongewenst gedrag geen vaststaande karaktertrek is, maar dat het van dag tot dag kan wisselen. Opvallend genoeg reageerden sommige respondenten heftiger dan gemiddeld op een slechte nachtrust en gingen veel sneller de fout in. Het verschil zit hem volgens de onderzoekers in hun 'morele identiteit'. Dit is een psychologische maatstaf voor hoe belangrijk morele kenmerken zoals 'vriendelijkheid' of 'eerlijkheid' zijn voor iemands zelfbeeld.

Egoïstische impulsen
Ongewenst gedrag op de werkvloer komt vaak voort uit egoïstische impulsen, die niet door zelfbeheersing binnen de perken worden gehouden, zegt Giurge. “Iedereen heeft weleens de neiging vroeg naar huis gaan zonder een leidinggevende te informeren, maar meestal geef je niet toe aan die impuls. En als je dat toch doet, voel je je erna meestal schuldig en zorg je dat het niet nog eens gebeurt. Het is bekend dat een slechte nachtrust de zelfbeheersing aantast. Voor dit onderzoek wilden de onderzoekers uitzoeken of slecht slapen ook echt tot ongewenst gedrag zou leiden op de werkvloer.”

Onderzoek
Om daar achter te komen stuurde Giurge tien dagen lang een sms-bericht naar een groep van honderd werkende personen om ze te vragen hoe goed ze de nacht ervoor hadden geslapen. Het ging daarbij om de kwaliteit van de slaap, dus hoe die mensen vonden dat ze geslapen hebben - en niet per sé de hoeveelheid slaap, benadrukt de onderzoekster. Daarnaast moesten ze aangeven of en in welke mate ze ongewenst gedrag vertoonden. Hadden ze die dag bijvoorbeeld een langere lunchpauze genomen, of waren ze uitgevallen tegen een collega?

Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.