Actueel

06.02.2017

Familie thuiswerkers soms de dupe

61% van de collega’s die incidenteel thuiswerken geeft aan dat familieactiviteiten er weleens bij in schieten.

Dat is vaker dan werkenden die gewoonlijk thuiswerken of juist helemaal niet thuiswerken, blijkt uit onderzoek van TNO en CBS. Het afmaken van (over)werk is voor veel medewerkers die incidenteel thuiswerken wel de belangrijkste reden om thuis te werken. Het gevolg lijkt dan ook logisch.

Incidentele thuiswerkers werken beduidend vaker over (83 procent) dan niet-thuiswerkers (62 procent) en collega’s die gewoonlijk thuiswerken (67 procent). Vooral managers, ICT’ers en docenten werken frequent incidenteel thuis. Zij werken vaak over en ervaren relatief vaak een hoge werkdruk. Ook zelfstandig ondernemers die wel eens thuiswerken ervaren relatief vaak een hoge werkdruk.

Het werk heeft in het algemeen minder te lijden onder familie-activiteiten dan de familie onder het werk. Werkenden die incidenteel thuiswerken, geven het vaakst aan dat het werk lijdt onder privé-activiteiten: 36 procent van de medewerkers en 51 procent van de zelfstandig ondernemers die incidenteel thuiswerken, verwaarloost het werk weleens vanwege de familie.

De resultaten in dit bericht zijn deels ontleend aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) die CBS en TNO samen uitvoeren.

Onlangs gaf de woordvoerder van minister Asscher aan dat de minister het Franse recht op onbereikbaarheid, ook in Nederland wil laten gelden.

Contact informatie
Actueel | :
16.07.2018

Tip van de dag

Wist je dat… 12% van de omzet in de industrie samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
16.07.2018

Nieuwe ESF-ronde in november 2018

Bedrijven en instellingen krijgen weer de kans een subsidieaanvraag in te dienen.

16.07.2018

Vitaliteit in de Tour

Wielrennen is een prachtige sport, maar ook loodzwaar. Hoe gaan profs hiermee om?