Actueel

16.08.2018

Stijging aantal gemeenten dat werkt aan vitaliteit

Bijna driekwart van de gemeenten zet in op vitaliteit.

Om het ziekteverzuim van medewerkers binnen gemeenten in Nederland tegen te gaan wordt er steeds meer ingezet op vitaliteit. 74% van de gemeenten werkt actief, door middel van een programma, aan vitaliteit. Deze programma’s bestaan onder andere uit: focus op BRAVO (Bewegen, Roken, Alochol, Voeding en Ontspanning), sportvergoeding aanbieden, workshops/trainingen/cursussen, lunchwandelingen en stimuleren sporten/fietsen naar en van werk. 17% van de gemeenten geeft aan nog niet aan vitaliteit te werken, maar dit wel in overweging te nemen. 9% van de gemeenten werkt niet aan vitaliteit.

Dit blijkt uit de personeelsmonitor 2017 van A+O Fonds Gemeenten en onderzoeksbureaus Etil en Panteia die onlangs verscheen. In 2016 lag dit het percentage van gemeenten dat werkt aan vitaliteit nog op 62%.

Wat daarnaast opvalt in deze personeelsmonitor, is dat de vrouwelijke gemeenteambtenaar in 2017 voor het eerst meer verdient dan de mannelijke collega. Deze ontwikkeling wordt door tal van factoren veroorzaakt: functie, opleidingsniveau, interne opleidingen, promotie, aantal jaren in dienst. Alles bij elkaar valt de balans voor het eerst positief uit voor de vrouwelijke medewerker.

Contact informatie
Actueel | :
23.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 9% van de winst bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.