Actueel

16.08.2018

Stijging aantal gemeenten dat werkt aan vitaliteit

Bijna driekwart van de gemeenten zet in op vitaliteit.

Om het ziekteverzuim van medewerkers binnen gemeenten in Nederland tegen te gaan wordt er steeds meer ingezet op vitaliteit. 74% van de gemeenten werkt actief, door middel van een programma, aan vitaliteit. Deze programma’s bestaan onder andere uit: focus op BRAVO (Bewegen, Roken, Alochol, Voeding en Ontspanning), sportvergoeding aanbieden, workshops/trainingen/cursussen, lunchwandelingen en stimuleren sporten/fietsen naar en van werk. 17% van de gemeenten geeft aan nog niet aan vitaliteit te werken, maar dit wel in overweging te nemen. 9% van de gemeenten werkt niet aan vitaliteit.

Dit blijkt uit de personeelsmonitor 2017 van A+O Fonds Gemeenten en onderzoeksbureaus Etil en Panteia die onlangs verscheen. In 2016 lag dit het percentage van gemeenten dat werkt aan vitaliteit nog op 62%.

Wat daarnaast opvalt in deze personeelsmonitor, is dat de vrouwelijke gemeenteambtenaar in 2017 voor het eerst meer verdient dan de mannelijke collega. Deze ontwikkeling wordt door tal van factoren veroorzaakt: functie, opleidingsniveau, interne opleidingen, promotie, aantal jaren in dienst. Alles bij elkaar valt de balans voor het eerst positief uit voor de vrouwelijke medewerker.

Contact informatie
Actueel | :
21.09.2018

Tip van de dag

Wist je dat… 3% van de productiviteit in de zorg samenhangt met de scholing van de medewerkers?
17.09.2018

ESF subsidie in de praktijk: Hogeschool Rotterdam

De ESF subsidie is bedoeld ter bevordering van duurzame inzetbaarheid. Het klantverhaal van Hogeschool Rotterdam illustreert een voorbeeld uit de praktijk.

17.09.2018

Gecombineerde leefstijlinterventie effectief bij overgewicht

Bijna de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Onderzoek van het Zorginstituut laat zien dat een gecombineerde aanpak effectief is.