Actueel

09.07.2018

Vitaal doorwerken

Dat mensen tegenwoordig langer door moeten werken is algemeen bekend. Maar wat moet men doen om dit vol te houden?

Veel oudere werknemers halen namelijk de eindstreep niet en belanden in een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Bedrijven grijpen daardoor gemakkelijk naar zogenoemde ontziemaatregelen. Dit zijn bijvoorbeeld dat ouderen geen nachtdiensten hoeven te draaien of extra vrije dagen krijgen. Daarnaast is het generatiepact populair, waarbij mensen 20 procent korter werken met 10 procent minder loon en behoud van de volledige pensioenopbouw.

Maar zijn deze maatregelen ook effectief? Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit, zet hierbij haar vraagtekens. Zij geeft aan dat er helemaal geen onderzoek is die de effectiviteit van deze maatregelen bewijst.

Van Vuuren pleit daarom voor het inzetten op vitaliteit. “Stimuleer de mensen meer eigen regie te nemen. De organisatie moet mensen bewust maken van hun mogelijkheden. Wat moet ik doen om vitaal te blijven en door te werken?”

Praktijk
In de praktijk is de oudere medewerker nog steeds slachtoffer van vooroordelen. Werkgevers hebben nooit beleid hoeven te maken om oudere werknemers aan het werk te houden. Daarom zou vitaal doorwerken een vast gespreksonderwerp moeten zijn bij overleggen tussen leidinggevende en werknemer.

Bijvoorbeeld in de zorgsector leidt het vergrijzende personeelsbestand tot problemen. Van de werkenden van boven de 60 eindigt één op de vijf met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. In totaal telt de zorgsector 70.000 arbeidsongeschikten en 60.000 zieken. Daarnaast heeft deze sector 130.000 vacatures. Iedereen gezond aan het werk houden zou de personeelsproblemen in de zorg dus kunnen oplossen.

Matti Paulissen, adviseur gezond ondernemen bij ziektekostenverzekeraar Zilveren Kruis, geeft aan dat er steeds meer aandacht is bij werkgevers om oudere werknemers gezond de eindstreep te laten halen. Bewezen effectieve maatregelen zijn inspraak in de optimale werkplek en het opzetten van een preventief medisch onderzoek voor alle medewerkers. Daarnaast kan de werkgever cursussen om te stoppen met roken aanbieden, sportwedstrijden, yogalessen, bootcamps of een hardloopclub oprichten om mensen tot bewegen aan te zetten. Ook betrokkenheid en bewustwording zijn belangrijke aspecten die bijdragen om iedereen gezond aan het werk te houden en personeelsproblemen op te kunnen lossen.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor jouw organisatie? Wij gaan graag met je in gesprek. Neem voor meer informatie contact op via 010 – 280 7080 of info@hollandfit.nl.

Contact informatie
Actueel | :
23.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 9% van de winst bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.