Actueel

27.02.2018

Weblog: Gezondheid, dat overkomt je toch?

Genoeg redenen om het je te laten overkomen door je kop in het zand te steken.

Door Erik Steenbakkers

Gezondheid, een eeuwenoud onderwerp met even zoveel beelden, verhalen en meningen als dat er mensen zijn. Soms houdt het ons dagelijks bezig, nog vaker besteden we er geen aandacht aan of boeit het  ons nauwelijks. Een beetje als een zorgverzekering. Een keer in de zoveel tijd “moet” je er iets mee, zonder dat je weet (behalve dan de euro’s) wat te doen.

In Nederland zijn er steeds meer geluiden die verkondigen dat we er iets mee dienen te doen. Presteren op elke leeftijd, actief zijn, werken aan je leefstijl, er goed uit zien, meer gezonde jaren toevoegen aan je leven, ontspannen als medicijn etc etc.

Het aantal mensen met gezondheidsklachten neemt toe en de indicaties voor aantoonbaar ongezond gedrag onderschrijven dit.  Dus indien jezelf geen actie onderneemt betekent dat feitelijk gezien meer kans op ellende, een feit dus.

Liefst heb ik dat deze ellende aan mijn deur voorbijgaat. Wat natuurlijk logisch is, bij ellende kun je maar beter weg blijven. Tenslotte heb je toch geen invloed op wat er gaat gebeuren.

Zit ‘m nu net daar de crux, die maakt dat ik mijn kop graag in het zand steek in de hoop dat deze roep om actie, voor mezelf zorgen, overwaait?

Leiden angsten me? Of is het mijn gebrek aan kennis over hoe er mee aan de slag te gaan? Of gebrek aan kennis over de risico’s? Of gewoon de wijze waarop velen er over praten; denk aan “waar is dat voor nodig”, “dat heb ik nu al tig keer gehoord”, “ik ben geen bejaarde”,  “ik heb nergens last van”, “mijn oom / opa / oma / tante hield nergens rekening mee, kijk eens hoe die nog rondloopt”, “ik maak zelf wel uit wat ik doe”, “YOLO”.

Mijn vader of moeder hadden het er beslist beperkt over.  Naast de adviezen vanuit de vroedvrouw, “witte jas” dokter of buurtgenoten bij de gebruikelijke kinderziektes of leeftijdskwalen, hadden ze wel iets anders aan hun hoofd. Brood op de plank.

En praten over dat je gezond bezig bent lijkt op “partycrushing”,  je bent zeker geen gezellige collega, vriend of partner waar je eens lekker mee kunt socializen. Lekker vooruitzicht, duhhh. Dat doe je dus ……? Tenzij je echt iets mankeert, dan “mag” het, dan ben je tenslotte echt ziek.

Kortom genoeg redenen om het je te laten overkomen door je kop in het zand te steken. En wanneer dat gebeurt dan is de mogelijk meest veilige reactie van je brein, het is me overkomen. dus ik kan er niets aan doen. Wel handig in de ‘schuldcultuur’ (wanneer je het had kunnen voorkomen dan had je dit anders dienen te doen, ben je schuldig en is straf gepast; redactie) waarin wij Nederlanders leven, toch?

Ook zo’n gevoel van waar begin ik?

Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.