Actueel

27.02.2018

Heeft het bedrijfsrestaurant invloed op de gezonde keuze?

Organisaties kunnen hun bedrijfsrestaurant zo inrichten dat werknemers eerder voor gezond voedsel kiezen, zonder ongezondere opties weg te halen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit, uitgevoerd door gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema.

Gedurende drie maanden werd onder dertig bedrijfsrestaurants het effect van een gezonde inrichting op aankoopgedrag onderzocht. Daaruit kwam naar voren dat de hoeveelheid aanbod en de plaats in het restaurant verschil kunnen maken. Als er naar verhouding meer gezondere producten worden uitgestald, wordt daar meer van verkocht. Ook de route blijkt verschil te maken op de gezonde keuze: bijvoorbeeld eerst de saladebar en later pas de gefrituurde snacks.

Het onderzoeksrapport ‘Hoe verleidt u tot gezonde keuzes in het bedrijfsrestaurant?’ (2018) beschrijft dat het aanpassen van de verhouding naar minimaal 60% ‘betere keuze’ vs. 40% ‘uitzondering’ effect heeft keuze van de medewerker. Ook het plaatsen van producten op dezelfde, prominente plaats heeft een positieve invloed.

Dit betekent voor organisaties dat op lange termijn kleine veranderingen met betrekking tot het bedrijfsrestaurant weldegelijk direct positief kunnen bijdragen aan een gezonder eetpatroon en daarmee de vitaliteit van haar medewerkers.

Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.