Actueel

07.12.2017

Ervaren wintersporter loopt het meeste risico

'Het groentje' is minder overmoedig en zal minder risico's nemen.

Het zijn niet de groentjes op de skipiste die het grootste risico op een ernstig letsel lopen, want de meeste serieuze ongevallen gebeuren met ervaren wintersporters. Ongeveer 80 procent van wie een bekkenfractuur of een andere breuk oploopt, heeft veel ervaring op skilatten of een snowboard. Een bekkenfractuur is een ernstig letsel met een relatief lange herstelperiode.

Waarom zijn het de meer ervaren wintersporters die vaker en harder vallen? Eén woord: overmoed. Ervaren skiërs en snowboarders zijn vaak overmoedig, zoeken de uitdaging op en kiezen de moeilijke pistes uit, volgens de onderzoekers. Dat gaat gepaard met hoge snelheden waardoor je harder kunt vallen en sneller te maken krijgt met ernstig letsel.

Het onderzoek bevestigt overigens de bevindingen van een Amerikaans onderzoek eerder dit jaar. Daar liet de National Ski Area Association alle ongevallen in kaart brengen waarbij de skiër of snowboarder op de skipiste iets brak of erger. Het profiel dat daaruit voortkwam was een 30-jarige ervaren skiër die een helm droeg en te snel ging op een blauwe piste. Zeven van de 10 ernstige skiongevallen waren het gevolg van botsingen, veroorzaakt door te snel gaande snowboarders of skiërs. Een overweldigende meerderheid van de skiërs en snowboarders die breuken oplopen of erger blijken ook mannen te zijn.

Beter voorkomen dan...
Enkele dagen skieën is vergelijkbaar met het lopen van een halve marathon. Omdat de vakantie vaak kort is, neemt men geen rust. Rond de vierde dag raak je minder alert en verstrammen je spieren, wat de kans op blessures vergroot. De ijle lucht maakt dat je sneller vermoeid raakt. 

Een goede voorbereiding verkleint de kans op blessures. Doe vooraf spierversterkende en balansoefeningen. Dit helpt om vallen te voorkomen of om je val beter op te vangen. Een goede warming-up en cooling-down tijdens de wintersport zijn ook essentieel.
Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.