Actueel

18.10.2017

Weblog: een weekje Frans Timmermans?

Afgelopen week draaide ik een Helweek. Dat is leuker dan het klinkt.

door Tijs van der Hulst

Samen met collega’s beleefden we een week waarin we het beste uit onszelf haalden, gebaseerd op het boek ‘Helweek’ van Erik Bertrand Larssen. Deze ‘beul’ uit Noorwegen gaat er vanuit dat er genoeg weken in ons leven voorbij gaan welke we niet direct herinneren. Maak daarom ruimte voor een week waarin je de dingen anders aanpakt, uit de comfortzone. Een week waarin je extra hard werkt, alles met volle focus doet en zeer bewust met je tijd omgaat. Stap uit je normale ritme en neem de maat met alledaagse gewoonten.

In de Helweek geldt: geen tv, geen alcohol en sociale media tot een minimum beperken. Elke dag om 05u00 op en om 22u00 naar bed. Behalve op donderdag, donderdag is De Nacht. Deze nacht trek je door en slaap je dus niet. Alles om extra tijd te creëren waarin je enkel nuttige activiteiten uitvoert. Elke dag minstens een uur intensief sporten en gezond eten. Het boek is hierin geen bijbel; eten is gezond wanneer jij vindt dat iets gezond is.

Mijn week startte maandagochtend met de wekker om 05:00 uur, hapje eten om vervolgens om 05:30 te gaan hardlopen. Vooraf dacht ik dat de buurt mij voor gek zou verklaren. Wie staat er nou op dit tijdstip fietslampjes in zijn hardloopschoenen te pielen? Echter voordat Strava aan stond liep de buurman al bellend naar zijn auto, honden werden uitgelaten en de tram denderde voorbij. De illusie dat dit ritme uniek is was snel verkeken. Des te meer motivatie om er een topweek van te maken.

Het sportgedeelte van de Helweek was voor mij niet moeilijk. De uitdaging lag voor mij in het timemanagement. Vorig jaar zag ik de documentaire ‘De Europeaan’ over het leven van Frans Timmermans. Hierin krijg je een inkijkje in het leven van deze Eurocommissaris. Je ziet hoe hij zijn leven indeelt: hij schakelt moeiteloos over van zijn overlegmodus omtrent MH17 naar zijn modus als fanatieke supporter in het stadion van Roda JC. Timemanagement van een topman. Nu weet ik dat mijn agenda ietwat verschilt van de zijne, toch voelde ik mij een weekje Frans Timmermans.

Elke ochtend begon ik de dag met een moment voor mijzelf waarin ik een bewust doelenplan doornam: realistische to-do lijstjes en een strak plan voor de dag. Niet alleen werk gerelateerd, ook klusjes in huis (waar je normaal geen * zin in hebt) werden aangepakt. Nutteloze acties (bankhangen met DWDD) werden overgeslagen. Na de afwas direct aan de slag om de financiële administratie bij te werken, achterlopende mailtjes versturen en die éne lamp ophangen. Ontspanning doe je kwalitatief, ik heb zowaar een vergeten boek opengeslagen. Ik was mij extra bewust van welke modus ik aannam. Dit betekent van te voren nadenken over welke rol je aanneemt, bijvoorbeeld privé/sociaal of in een zakelijke vergadering. Door hier bewust mee om te gaan heb ik meer (door directer en scherper te handelen) uit deze verschillende situaties gehaald.

Ondersteuning uit je omgeving is zeer belangrijk. Met name De Nacht (lees ‘de dag erna’) is pittig. De app-groep met collega-lotgenoten biedt hierin uitkomst. Je ondersteunt elkaar en deelt de meest onverwachte activiteiten welke je ‘s ochtends (3 uur lang voordat je op kantoor bent!) kunt ondernemen. Er gingen zelfs verhalen rond over ’s ochtends vroeg paaltjesvoetbal met buurmannen in het wijkspeeltuintje, waarbij een correcte sliding geen uitzondering was.

Een week waarin je het beste uit jezelf haalt: je kunt er niet slechter van worden. Ik kijk terug op een week waarin ik extreem veel voor elkaar heb gekregen. De Helweek heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven en ik kan het iedereen aanraden. Zelfs Frans Timmermans.

Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.