Actueel

18.09.2017

Weblog: Sanquin Helweek – en nu?!

Afgelopen week was een Helweek. Ja, je leest het goed. Voor mij was het een leerzame, waardevolle en krachtige week.

door Jeroen van Zwieten

Samen met bijna 50 collega’s van Sanquin mochten we support leveren vanuit Holland Fit. Om dat goed te kunnen doen, was zelf actief meedoen eigenlijk geen vraag. Zodoende geschiedde!

Het concept Helweek komt uit Noorwegen en gaat vooral om mentale kracht. Je komt er sterker uit dan dat je startte. Erik Bertrand Larssen schreef het boek Helweek en dit schrijven is een prettig dwingende leidraad door de week. Elke dag confronteer je jezelf met jouw gedrag, gewoonten en idee over een bepaald thema. In feite is het dus geen hel, maar comfortabel is zeker anders. Voor iedereen zit dit in een ander deel. Elke dag om 5 uur op is prima te doen als je gewoon 7 uren slaapt. Dagelijks sporten was weer even wennen en vooral plannen voor mij. Sommige Sanquiners moeten bijna wel de halve week spierpijn hebben gehad.

De confrontatie waar het gaat om accurater timemanagement anno 2017 was eigenlijk pittiger. Ik blijk/bleek veel dingen te laten versloffen en heb hier gelukkig veel actie op ondernomen (mobiele telefoon opnieuw ingericht terwijl 95% van NL nog sliep, werkelijk alles in mijn agenda gezet van alle losse vellen en elke dag plan ik nu 30 minuten plannen/onvoorzien doen/agenda). Iedereen pakt het gelukkig op eigen wijze aan.

Dat wist ik zelf uit de vorige Helweek in 2016. Daar gingen we het avontuur aan met enkele buren uit de straat. Eigenlijk was iedereen op een andere manier enthousiast over de week zelf (behalve de uitrukkende politie na een vroeg ochtendpotje tennis). Dit smaakte naar meer en ik bedacht dat dit perfect past bij de doelen binnen Holland Fit. Het activeren van mensen om prettiger te presteren in werk en leven is immers onze schone taak. Liefst met de nodige impact en blijvend resultaat. Dit gaan we doen!

Collega’s kijken mij wat sullig aan als begin dit jaar Helweek op de concept actiekalender komt (wekelijkse inzet van ‘iets’ om laagdrempelig een stap te maken om vitaal te zijn/blijven). Na wat (enthousiaste) uitleg over de week en wat het met je kan doen, bleef meer dan 50% (non-)verbaal ‘tegen’. Dat is toch helemaal niet aantrekkelijk? Waarom zou je meedoen? En het belangrijkste, en misschien wel beste, argument: ongezond en dus niet des-Holland Fit.

Dit laatste klopt. 41 uur achter elkaar opblijven, en dus niet slapen, is verre van gezond. Onze slaapexpert, knipperde letterlijk 5 keer met zijn ogen toen ik vertelde over De Nacht overslaan. Fysiek klopt het natuurlijk dat het slecht is voor je lichaam en is niet aan te raden met lange autoritten, belangrijke presentaties of cruciale concentratie op vrijdag (de dag die aan de donderdag wordt geplakt). Een meerderheid van de deelnemers past voor deze optie. Met ongeveer 10 Sanquiners ging ik wel all-in. Wederom viel het mee en was er een licht euforisch gevoel in de vroege ochtend na een refresh-douche.

En nu? Even nagenieten van de bijzondere week, volhouden van de nieuw opgedane gewoonte (voor mij: niks meer uitstellen) en direct een nieuwe week plannen. Echt? Jazeker. 9 oktober gaan we weer van start! Ik kijk er naar uit om ‘echt bij te zijn’ door de tig punten die je ‘extra’ doet in een Helweek. Doe je mee? Check de aankondiging binnen jouw Holland Fit programma of mail naar j.vanzwieten@hollandfit.nl.


Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.