Actueel

11.09.2017

Organisaties laten kans op productievere medewerkers liggen

Secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker voor het aantrekken van getalenteerde medewerkers. 

Uit onderzoek (Glassdoor) is gebleken dat vorig jaar maar liefst drie op de vijf werkzoekenden bij het uitkiezen van een nieuwe werkgever grote waarde aan secundaire arbeidsvoorwaarden hechten. Uit onderzoek van Joblift, dat het aanbod van deze arbeidsvoorwaarden analyseerde, blijkt onder andere dat Nederlandse organisaties opvallend weinig nadruk leggen op voorwaarden die tot gezondere en productievere medewerkers leiden.

Meest populair
Van ongelimiteerde vakantiedagen tot een voetbaltafel, Joblift onderzocht het aanbod van vijftien meer- en mindervoorkomende arbeidsvoorwaarden gedurende de afgelopen twaalf maanden. Flexibele werkuren (53.542 keer genoemd), een auto van de zaak (27.568 keer genoemd) en de mogelijkheid tot carrièreontwikkeling en verder leren (26.899 keer genoemd) zijn verreweg de meest aangeboden secundaire arbeidsvoorwaarden van het afgelopen jaar.

De top 5 wordt gecomplementeerd door een laptop, tablet of smartphone van de zaak (9.337 keer genoemd) en een pensioenregeling (8.485 keer genoemd).

Productiviteitsverhogende voordelen 
Opvallend is dat voordelen waar bedrijven zelf potentieel het meeste baat bij hebben, de voordelen die gericht zijn op het gezonder en productiever maken van de medewerker, minder populair zijn.Of niet worden genoemd.

Op een totaalaantal van meer dan 2 miljoen vacatures werd een sport(school)vergoeding het afgelopen jaar 2.479 genoemd. Gratis fruit of gezonde maaltijden 2.427 keer. Het verstrekken van een onbeperkt aantal vakantiedagen of de mogelijkheid tot een powernap waren het afgelopen jaar met respectievelijk 149 en 4 vacatures nog schaarser. Opmerkelijk, want uit onderzoek blijkt al jaren dat een korte powernap wonderen doet voor de productiviteit (Forbes).

Aanprijzen van secundaire arbeidsvoorwaarden
Hoewel het aanprijzen van secundaire arbeidsvoorwaarden nog relatief weinig gebeurt – de vijftien arbeidsvoorwaarden die Joblift analyseerde kwamen in slechts 6,6 procent van de vacatures voor – groeit het aantal vacatures waarin concrete voordelen in het vooruitzicht worden gesteld over het algemeen snel.

Hardste groeiers zijn ongelimiteerde vakantiedagen (een verdubbeling van de 75 vacatures die tussen september 2015 en Augustus 2016 werden uitgeschreven) en het overnemen van de studieschuld (van 95 vacatures naar 168 vacatures). Ook het aantal sportschoolabonnementen en gratis gezonde maaltijden namen met een gemiddelde maandelijkse groei van respectievelijk 6 en 5,3 procent relatief snel toe.

MKB actiever en innovatiever
Het midden- en kleinbedrijf (MKB) legt bij het aantrekken van nieuwe krachten meer nadruk op secundaire arbeidsvoorwaarden dan bedrijven met meer dan 200 medewerkers. 65,5 procent van de vacatures waarin voordelen werden uitgelicht, waren afkomstig van het MKB. Grote uitschieter was opvallend genoeg het ongelimiteerde aantal vakantiedagen: van de 149 vacatures waarin onbeperkt vakantie in het vooruitzicht werd gesteld, werden er 148 uitgeschreven door middelgrote of kleine organisaties.

Contact informatie
Actueel | :
22.01.2019

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit bij financiële instellingen samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
28.11.2018

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart om het onderwerp ‘(on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer’ bespreekbaar te maken. Eén op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd op het werk. Dat zorgt voor een verziekte werksfeer, extra verzuim en een verhoogde kans op burn-out.

22.11.2018

Holland Fit op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid

Afgelopen dinsdag was Holland Fit aanwezig op hét event voor Duurzame Inzetbaarheid in de Jaarbeurs in Utrecht. Een combinatie van beursvloer, lezingen en interactieve workshops rondom het thema duurzame inzetbaarheid.