Actueel

17.05.2017

Halveer de kans op dementie met een gezonde leefstijl

Vijftigplussers die ongezond leven, kunnen de kans op dementie halveren door gezonder te gaan leven.

Dat blijkt uit een voorspellend rekenmodel, de LIBRA-index, van Maastricht University en UMC+. Ook zestigplussers en zeventigers kunnen de kans op dementie nog beïnvloeden, hetzij minder krachtig. Vanaf 80 jaar is er geen meetbaar effect meer.

De kans op dementie hangt nauw samen met iemands leeftijd. Daarnaast worden meer vrouwen dan mannen op dezelfde leeftijd dement. Opleiding en genen zijn ook belangrijk, maar daar kunnen volwassen weinig meer aan doen. Een derde van de kans op dementie wordt echter bepaald door wél beïnvloedbare risicofactoren.

De LIBRA-index is het enige dementie-voorspellende model dat gericht is op deze beïvloedbare factoren. Vorige week promoveerde neuropsycholoog Kay Deckers in Maastricht op de ontwikkeling van LIBRA.

Beïnvloedbare risicofactoren in de index zijn onder meer: overgewicht, roken, cholesterol en alcoholgebruik. Ook een actieve, nieuwsgierige leefstijl en mentale activiteit speelt een grote rol. 

Doordat het aantal mensen op leeftijd toeneemt, neemt het aantal dementiepatiënten de komende jaren ook toe. Gezond ouder worden lijkt dan ook een must. 

Contact informatie
Actueel | :
18.11.2017

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productkwaliteit in de industrie samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
09.11.2017

Nieuwe privacywetgeving vanaf mei 2018

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. 

08.11.2017

88% succesvol met persoonlijk vitaliteittraject

Persoonlijke trajecten helpen medewerkers succesvoller te zijn in werk en leven.