Actueel

01.05.2017

Presenteïsme beïnvloedt gezondheidsklachten negatief

Ruim de helft van de Nederlanders met werkgerelateerde gezondheidsproblemen, werkt gewoon door. 

Ook als dit hun prestaties negatief beïnvloedt. Medewerkers proberen wel de verminderde productiviteit als gevolg van presenteïsme te compenseren. Zo maakt bijna een kwart (22%) van hen extra uren of werkt door in het weekend. Hiermee wordt een verlaging van de betrokkenheid en verder verlies van focus geriskeerd. Dit blijkt uit onderzoek van Fellowes.

Ondanks de beste bedoelingen van medewerkers die komen werken als ze ziek zijn, heeft dit niet alleen een negatief effect op hun productiviteit, maar het verlengt ook de duur van de gezondheidsklachten.

Klachten als direct gevolg van de fysieke houding op de werkplek die in het onderzoek naar voren komen zijn: rugpijn (21%), nekpijn (21%) en een pijnlijke pols of arm (15%).

Uit een analyse van de oorzaken van deze klachten, blijkt het gebrek aan bewustzijn over een goede fysieke houding op de werkplek. De belangrijkste slechte gewoontes die Nederlandse medewerkers toegeven zijn: een slechte zithouding aan het bureau (39%), te lang zitten zonder pauzes (34%) en dagelijks niet genoeg water drinken (33%).

Volgens de Nederlandse medewerker ligt er een verantwoordelijkheid bij de werkgever om presenteïsme te verminderen. Ruim een derde van Nederlandse medewerkers (35%) vindt dat hun werkgever niet genoeg doet voor hun algehele welzijn en de helft (50%) geeft aan dat ze langer in dienst zouden blijven als er meer aandacht was voor hun gezondheid.

Contact informatie
Actueel | :
22.04.2018

Tip van de dag

Wist je dat… 9% van de productkwaliteit in de handel samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
16.04.2018

Holland Fit Cycling Team met succes gefinisht

Afgelopen zaterdag stond de toerversie van de Amstel Gold Race op het programma. Holland Fit was uiteraard van de partij!

29.03.2018

Samen voor een gezonde omgeving

‘Neem de regie’ is de boodschap van het JOGG-Kennisfestival.