Actueel

03.04.2017

Werkdruk door snel of veel werken?

CBS en TNO vroegen medewerkers naar de hoeveelheid werk die zij verrichten, en de snelheid waarmee ze dat moeten doen.

"Medewerkers in beroepen met de hoogste werkdruk scoren hoger dan gemiddeld op deze onderdelen", zeggen de instanties.

Koks, artsen, juristen, managers in de zakelijke dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs ervaren de meeste werkdruk.

Koks zeggen bijvoorbeeld dat ze veel werkdruk ervaren, omdat ze erg snel moeten werken. Artsen, juristen, managers en leerkrachten in het basisonderwijs vinden juist dat ze heel veel werk moeten verrichten. De instantie deed onderzoek naar het fenomeen in verschillende veel voorkomende beroepsgroepen, met tenminste vijftig duizend medewerkers.

De reden van de verhoogde werkdruk verschilt ook per beroepsgroep. Leerkrachten in het basisonderwijs en artsen zeggen bijvoorbeeld dat hun werk emotioneel zwaar is. Bij juristen is het feit dat zij veel uren achter een beeldscherm doorbrengen juist bepalend.

Beroepen met de laagste werkdruk zijn volgens het CBS te vinden in de beveiligingsbranche, gevolgd door taxichauffeurs, hoveniers, tuinders, kassamedewerkers en leidinggevenden in de kinderopvang. Mensen die in deze beroepen werken geven zelf aan relatief weinig werkdruk te ervaren.

Contact informatie
Actueel | :
20.04.2018

Tip van de dag

Wist je dat… 6% van de productkwaliteit in de industrie samenhangt met de betrokkenheid van de medewerkers?
16.04.2018

Holland Fit Cycling Team met succes gefinisht

Afgelopen zaterdag stond de toerversie van de Amstel Gold Race op het programma. Holland Fit was uiteraard van de partij!

29.03.2018

Samen voor een gezonde omgeving

‘Neem de regie’ is de boodschap van het JOGG-Kennisfestival.