Actueel

27.02.2018

Heeft het bedrijfsrestaurant invloed op de gezonde keuze?

Organisaties kunnen hun bedrijfsrestaurant zo inrichten dat werknemers eerder voor gezond voedsel kiezen, zonder ongezondere opties weg te halen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit, uitgevoerd door gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema.

Gedurende drie maanden werd onder dertig bedrijfsrestaurants het effect van een gezonde inrichting op aankoopgedrag onderzocht. Daaruit kwam naar voren dat de hoeveelheid aanbod en de plaats in het restaurant verschil kunnen maken. Als er naar verhouding meer gezondere producten worden uitgestald, wordt daar meer van verkocht. Ook de route blijkt verschil te maken op de gezonde keuze: bijvoorbeeld eerst de saladebar en later pas de gefrituurde snacks.

Het onderzoeksrapport ‘Hoe verleidt u tot gezonde keuzes in het bedrijfsrestaurant?’ (2018) beschrijft dat het aanpassen van de verhouding naar minimaal 60% ‘betere keuze’ vs. 40% ‘uitzondering’ effect heeft keuze van de medewerker. Ook het plaatsen van producten op dezelfde, prominente plaats heeft een positieve invloed.

Dit betekent voor organisaties dat op lange termijn kleine veranderingen met betrekking tot het bedrijfsrestaurant weldegelijk direct positief kunnen bijdragen aan een gezonder eetpatroon en daarmee de vitaliteit van haar medewerkers.

Contact informatie
Actueel | :
27.05.2018

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productiviteit in de zorg samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
24.05.2018

Holland Fit is AVG-proof

Per 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. De AVG vervangt de huidige privacywetgeving Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

14.05.2018

Nieuwe ESF-ronde voor de deur

Pak deze kans voor jouw bedrijf of instelling!