Actueel

02.01.2018

SCP: we slapen niet minder dan voorheen

Aangenomen werd dat we tegenwoordig minder tijd hebben voor onszelf.

Hoe mensen hun tijd besteden zegt veel over hun interesses, mogelijkheden en beperkingen. Tijdsbestedingsgegevens zijn dan ook een uniek instrument om zicht te krijgen op sociale verschillen en maatschappelijke veranderingen. In het onderzoek Een week in kaart van het Sociaal Cultureel Planbureau, is het Tijdsbestedingsonderzoek 2016 geanalyseerd en vergeleken met eerdere resultaten sinds 2001.

Uit de cijfers blijkt niet dat we nu minder tijd voor slaap en andere vormen van persoonlijke verzorging hebben dan pakweg tien jaar geleden. Terwijl dat wel vaak aangenomen wordt. Deelnemers geven aan per dag gemiddeld 8 uur en een kwartier te slapen en zo’n 10 minuten wakker te liggen. Zo’n 60 procent van de Nederlanders slaapt 8 uur of meer per dag.

Met iets meer dan 40 uur per week staan vrijetijdsactiviteiten zoals sport en hobby’s ongeveer gelijk aan de omvang van een voltijdbaan. Het aantal sporters is sinds 2001 stabiel gebleven. In de Sport Toekomstverkenning, die in de herfst van 2017 is uitgebracht, stellen de auteurs dat maatschappelijke ontwikkelingen zoals individualisering, flexibilisering en commercialisering een grote invloed op de Nederlandse sport hebben.

Contact informatie
Actueel | :
27.05.2018

Tip van de dag

Wist je dat… 5% van de productiviteit in de zorg samenhangt met de gezondheid van de medewerkers?
24.05.2018

Holland Fit is AVG-proof

Per 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. De AVG vervangt de huidige privacywetgeving Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

14.05.2018

Nieuwe ESF-ronde voor de deur

Pak deze kans voor jouw bedrijf of instelling!